hitt benne

2019.11.10. 09:25

„Csak a megvalósítás volt rossz” – megszólalt az NDK exelnöke

A berlini falnál voltak szabályok, a német újraegyesítés kudarc lett, az NDK problémái pedig nem ideológiai természetűek voltak, csak a megvalósítás volt rossz – legalábbis Egon Krenz szerint.

(FILES) In this file photo taken on July 11, 2019 the German Democratic Republic's (GDR) last communist leader Egon Krenz presents his new book "Wir und die Russen" (US and the Russians) at the Russian House of Science and Culture in Berlin. - East Germany's last hardline communist leader, Egon Krenz, would like to set the historical record straight: the Berlin Wall did not fall on November 9, 1989. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Tobias Schwarz

Azt tudták, hogy Egon Krenz még él? – teszi fel a kérdést a mandiner.hu.

Az idősebb nemzedékek még emlékezhetnek rá, vagy legalább a nevére:

Honecker jobbkezeként és trónörököseként végül ő lett az NDK dicstelen, de legalább békés végjátékának éjjeliőre, akinek uralma alatt a kommunista Kelet-Németország a Fallal együtt lebomlott.

Az 1937-es születésű Krenz végigélte az egyesült Németország elmúlt harminc évét, javarészt a Balti-tengernél fekvő házában tölti idejét, és most megszólalt. Elárulja: máshogy látja a német újraegyesülést. Krenznek, aki 1989 októberében került a Német Szocialista Egységpárt (SED) élére, egyszerű üzenete van a harminc évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban: „Én megmondtam” – derül ki az interjúból, amit a Politico készített az egykori keletnémet vezetővel.

„Először is: a Fal nem omlott le” – jelenti ki kezdésként az amúgy tanári végzettségű Krenz.

Miután Erich Honecker távozott az állampárt éléről, Krenz Mihail Gorbacsovhoz fordult.

Gorbacsov megígérte Krenznek, hogy nem lesz újraegyesítés, de ezt a történelem megcáfolta.

„Honeckernek igaza volt Gorbacsovval kapcsolatban. Túl sokáig hittem benne. Azért ment tönkre a kapcsolatom Honeckerrel, mert látta, mennyire felnézek Gorbacsovra”

– összegez az egykori keletnémet vezető.

Akárhogy is, 1989. november 9-ére a SED vezetése kidolgozta az utazási korlátozások feloldásának terveit, amelyek eredetileg csak másnap léptek volna életbe.

Csakhogy Günter Schabowski az erről szóló sajtótájékoztatón hibásan azt nyilatkozta, hogy a régi szabályok azonnali hatállyal érvényüket vesztik, amire válaszul a berliniek a határátkelőkhöz tódultak.

„Valójában az történt, hogy a határt egy NDK-s politikus javaslatára nyitották meg”

– magyarázza most Krenz.

Az SED egykori első embere

a mai napig meggyőződéssel vallja, hogy a keletnémetek akkoriban nem akartak egyesülni a nyugatnémetekkel, inkább csak átfogó reformokat szerettek volna.

„A falat nagyon fegyelmezett emberek rohamozták meg” – mondja tréfásan Egon Krenz:

abból a hatvanezer emberből, aki az éjszaka folyamán átkelt a határon, másnap negyvenötezer megjelent a munkahelyén.

Egon Krenz azt mondja: a berlini fal leomlását sokan tévesen azokkal a – jóval november 9-e után készült – képekkel azonosítják, amelyeken a berliniek csákányokkal verik szét a falat, pedig éppen ő és az SED Politbürója taposta ki az utat, a békés átmenetet azzal, hogy felfüggesztették az utazási korlátozásokat és a tűzparancsot.

Szerinte a keletnémetek amúgy sem akartak nyugati típusú demokráciát, csak utazni, autókat meg elektronikai eszközöket vásárolni.

„Ha ezt gazdasági oldalon elértük volna, minden máshogy alakult volna” – teszi hozzá.

„Az újraegyesítés kudarcot vallott” – jelenti ki most Krenz, akire még mindig sokan felnéznek.

Egon Krenz a rendszerváltás után börtönbe is került. 1997-ben hat és fél év szabadságvesztésre ítélték, miután egy bíróság felelősnek találta a fal mellett lelőtt emberek haláláért. „Abszurd” – kommentálja az ítéletet Krenz. „Az NDK jogszabályainak megfelelően jártam el.”

Krenz szerint sok keletnémet érzi magát másodrendű állampolgárnak a mai Németországban.

Vallja: „Amire szükségünk van, hogy újra közelebb kerüljünk Oroszországhoz. Németországnak akkor volt a legjobb, amikor közel volt Oroszországhoz”.

Az egykori pártfőtitkár a mai napig azt vallja: az NDK problémái sem ideológiai természetűek voltak, a megvalósítás volt rossz.

„1989-ig senki se panaszkodott a körülmények miatt” – jegyzi meg a hírhedt keletnémet börtönökkel kapcsolatban. A Stasi felelősségére úgy replikázik: „A CIA háborúkat szervezett”.

A berlini fal mentén érvényes tűzparancshoz csak annyit fűz hozzá: „Sajnálom a haláleseteket, de az egy katonai övezet volt, ott voltak szabályok”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában