vírus

2019.10.07. 20:21

Országos oltókampányt indítottak Brazíliában a kanyaró ellen

A járvány következtében eddig már hat ember halt meg, és közel 5500 fertőződött meg.

A brazil kormány célja, hogy 2,6 millió öt év alatti gyereket és 13,6 millió felnőttet immunizáljon november 30-ig – jelezte egy közleményben a brazil egészségügyi minisztérium.

A kormány szerint több mint 60 millió adagot szerzett be a kanyaró mellett a mumpsz és rubeola elleni fellépéshez is alkalmas védőoltásból.

Az elmúlt három hónapban 5404, orvosilag megerősített kanyarós esetet jegyeztek fel, többségében (97 százalék) Sao Paulo, az ország legnépesebb és legiparosodottabb államában.

A múlt pénteken kiadott legutóbbi közlemény szerint további 18 államban jegyeztek fel megbetegedéseket.

Eddig hat olyan haláleset történt, amellyel kapcsolatban bebizonyosodott a kanyaró ténye, ezek közül öt Sao Paulo, további egy az északkeleti Pernambuco államában következett be. A halálos áldozatok közül négy egy évnél fiatalabb, további kettő 31, illetve 42 éves volt.

Az oltókampány egyik célkitűzése továbbá a védőoltásokról keringő álhírek elleni küzdelem, miután az elmúlt években visszaesett a gyermekkori immunizáció aránya. A kanyaró, a mumpsz és a rubeola elleni immunizációs lefedettség jelenleg 90 százalékos, miközben 2014-ben csaknem 100 százalékos volt Brazíliában a hivatalos adatok szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában