Igazságszolgáltatás

2019.09.12. 07:03

Kiemelkedően magas a családjogi ügyek száma a járásbíróságokon

Évről évre megfigyelhető, hogy a családjogi ügyek az összes érkező polgári és gazdasági peres ügy csaknem negyven százalékát teszik ki járásbírósági szinten, évente mintegy ötvenezer családjogi ügy érkezik – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

Tatabánya, 2019. március 1. Szabó Ferenc bíró ítéletet hirdet az N. János ellen emberölés miatt folytatott per tárgyalásán a Tatabányai Törvényszék tárgyalótermében 2019. március 1-jén. A törvényszék bizonyítottság hiányában ismét felmentette a darnózseli férfit, akit azzal vádoltak, hogy megölte feleségét, a holttestet pedig a házukban lévõ húsfeldolgozóban feldarabolta, maradványait elégette, majd szétszórta. Az ítélet nem jogerõs. MTI/Bodnár Boglárka

Forrás: MTI

Fotó: Bodnár Boglárka

Az első félévében ez az arány országos átlagban 37 százalék volt, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban összesen 23 789, az előző év ugyanezen időszakához képest 2434-gyel több családjogi ügy érkezett a járásbíróságokra.

A családjogi pereken belül minden évben, így ez év első félévében is a legtöbb – 62 százalék – házassági per volt.

Az egyes bíróságok ügyforgalmát tekintve elmondható, hogy a fővárosi kivételével valamennyi törvényszéken az országos átlag feletti a családjogi ügyek aránya, van olyan is, ahol csaknem 50 százalék az arányuk. Az OBH tájékoztatójából kiderül: a Szekszárdi Törvényszéken a legmagasabb ez az arány, 48,3 százalék, de 46,2 százalék a Szolnoki Törvényszéken és a Balassagyarmati Törvényszéken is. A legalacsonyabb, 22,8 százalék ez az arány a Fővárosi Törvényszéken, a második legalacsonyabb a Budapest Környéki Törvényszéken, 37,9 százalék.

Az OBH közlése szerint a növekvő ügyérkezés ellenére az időszerű és hatékony munkavégzés eredményeként 2019 első félévének végére 11 százalékkal csökkent járásbírósági szinten a folyamatban maradt családjogi peres ügyek aránya 2018 végéhez viszonyítva, arányuk változatlanul jelentős, 35 százalék az összes folyamatban maradt peres ügyhöz képest. Az első félév végén 17 571 családjogi peres ügy volt folyamatban a járásbíróságokon.

Megjegyezték: egyes bíróságokon a családjogi ügyeket tárgyaló bírók ítélkeznek a gondnoksági ügyekben is. Ezzel kapcsolatban közölték: az első félévben a járásbíróságokra 6002 gondnoksági ügy érkezett, ez az összes polgári és gazdasági peres ügy 9 százaléka. Ezek a perek az adott bíróságon a családjogi ügyszak leterheltségét növelik – tették hozzá.

Odafigyelnek a gyerekekre

Az OBH közölte azt is, továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az ügyszak szakmai-igazgatási támogatására. A gyermekközpontú igazságszolgáltatás országos program legfontosabb célkitűzése a polgári – és elsősorban a családjogi -, illetve a büntető ügyekben a gyermekek érdekeinek érvényesítése, hogy az eljárásban az életkoruknak megfelelő bánásmódban részesüljenek.

Fontos cél továbbá a kiskorúakat érintő ügyeket tárgyaló bírák folyamatos felkészítése az ezzel kapcsolatos speciális és komplex elvárásokra. A program megvalósítását egy 2016-ban létrehozott munkacsoport is segíti – tették hozzá.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában