illegális bevándorlás ellen

2019.08.23. 17:25

Egyre több a határátlépő, új rendészeket keres Szlovénia

Szlovénia pályázati kiírással mintegy száz új határrendészt keres a határőrség állományának feltöltésére a növekvő számú illegális határátlépések miatt – közölte a szlovén sajtó pénteken.

A szlovén rendőrség soraiban jelenleg 280 határrendész szolgál. Ugyanakkor határrendészeti feladatokra bevetik a horvát határ mentén lévő rendőrőrsök személyi állományát is – közölte a Vecer című lap a rendőrségre hivatkozva. Emellett polgárőrök százait, továbbá a hadsereg száz katonáját is bevonták határvédelmi feladatok ellátására.

Az illegális határátlépések száma az idén ismét megszaporodott a szlovén-horvát határon. Az új határőröket leginkább leterhelő Koper és Novo Mesto határátkelőhelyeken vetnék be.

Júliusban 1740 illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok. A szlovén rendőrség szerint a 2015-ös migránsáradat óta egy hónap alatt nem próbált ennyi menedékkérő átjutni a délszláv ország területére. Tavaly júliusban 1100 illegális határátlépést regisztrált a rendőrség.

Az idei év első hét hónapjában 7415 illegális határátlépést jegyeztek fel, míg a tavalyi év azonos időszakában 4759 menedékkérő próbált szabályellenesen átkelni szlovén területre.

A legtöbb illegális bevándorló Pakisztánból, Algériából, Afganisztánból, Marokkóból és Bangladesből érkezik. Csak egy töredékük kér menedéket Szlovéniában, a legtöbbjük a szomszédos Olaszország vagy Ausztria felé folytatja útját. Az idén érkezők közül mindössze 2679-en jelezték szándékukat, hogy Szlovéniában nyújtsák be menedékkérelmüket – derült ki a rendőrség statisztikájából.

Szlovénia először a 2015-ös menekültválság idején kezdett el határkerítést építeni, amikor is hat hónap alatt körülbelül félmillió illegális bevándorló haladt át az országon. A 380 kilométer hosszú horvát-szlovén határon eddig 179 kilométeren emeltek határkerítést. A héten egy újabb – 40 kilométeres szakaszon – kezdték meg a kerítés építést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában