fertőz

2019.08.31. 16:23

Az oltásellenesség miatt terjed ennyire a kanyaró

Az ismert veszélyek ellenére az utóbbi években folyamatosan nő a betegek száma.

Az oltásellenesség bűn, a gyerekekkel és az emberiséggel szemben is – ezt Szlávik János infektológus mondta arra reagálva, hogy 2019-ben ugrásszerűen megnőtt a kanyarós betegek száma világszerte. Ennek egyik oka, hogy sokan nem akarják beoltatni gyereküket. Európában a balkáni országokban van a legtöbb megbetegedés, de Ukrajnában, Csehországban és az Egyesült Királyságban is egyre több a beteg – közölte az M1 Híradója.

A kanyaró a világ egyik legfertőzőbb betegsége. A fertőzöttek a kanyaró szövődményeiként ritkán agykárosodást is szenvedhetnek, vagy elveszíthetik látásukat, esetleg hallásukat. A cseppfertőzéssel terjedő betegség általában magas lázzal is jár, de az esetek nagy többségében gyógyítható.

A betegség leginkább a be nem oltott kisgyermekeket és a terhes nőket veszélyezteti. Az ismert veszélyek ellenére az utóbbi években folyamatosan nő a betegek száma.

Elhitetik velük, hogy a védőoltások nem hatásosak

„A világ rossz irányba tart” – mondta Kate O’Brien, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oltásokért felelős központjának igazgatója, aki szerint a kanyarós megbetegedések száma nagyrészt az oltásellenes kampányok miatt nőtt az utóbbi években.

„Családok, közösségek vállnak a félretájékoztatás áldozatául. Nemcsak a betegség súlyosságáról kapnak téves adatokat, hanem elhitetik velük azt is, hogy a védőoltások nem hatásosak és nem biztonságosak” – fogalmazott az igazgató.

Hozzátette, 2019-ben a januártól júniusig terjedő időszakban

a kanyarós esetek száma a duplájára nőtt 2018 hasonló időszakához képest.

A járvány olyan helyeken is felütötte a fejét, ahol erre rég nem volt példa: az Egyesült Királyságban, Albániában, Görögországban és Csehországban is pedig ezek az országok korábban bejelentették, hogy sikeresen felszámolták a betegséget.

„Nem találkoztunk kanyaróval a kétezres évek végéig, és csak az utóbbi időben tapasztaljuk a gyermekek tömeges megbetegedését. A betegek többsége tinédzser vagy fiatal felnőtt, azok, akik 15 évvel ezelőtt nem kapták meg az oltást” – mutatott rá a londoni egyetem gyermekorvos-professzora.

A legsúlyosabb járványokat a Kongói Demokratikus Köztársaságból, Madagaszkárról és Ukrajnából jelentették. Az ukrán egészségügyi minisztérium februári jelentése szerint eddig nyolcan haltak meg a betegségben.

Az oltásellenesség bűn a gyerekekkel szemben és bűn az emberiséggel szemben is

– mondta az M1-en Szlávik János infektológus.

„Orvosként nekem könnyű dolgom van, mert csak azokban a dolgokban hihetek, amik tudományosan bizonyítva vannak. Ha nekem valaki azt mondja, hogy egy évtizedek óta meglévő oltásnak különböző káros hatásai vannak, akkor én orvosként tudom, hogy ez nem igaz. Na most hogy ez nem igaz, nem akadályozza meg őket abban hogy terjesszék ezeket a tanokat” – fogalmazott a főorvos.

Egy feltételezés miatt lehet az egész

A védőoltással kapcsolatos kételyeket Andrew Wakefield tanulmánya indította útjára 1998-ban. Tizenkét páciens adatait összegezve feltételezte, hogy összefüggés lehet a vakcina és az autizmus kialakulása között.

Wakefieldet azóta csalás és etikátlan magatartás miatt kizárták az orvosi kamarából.

Azóta számos újabb tanulmány jelent meg a témában, amelyek egyike sem mutatott ki kapcsolatot a védőoltás és az autizmus között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában