Hogy megszülessenek...

2019.07.19. 12:51

Orbán Balázs: családbarát fordulatot szeretnénk a Kárpát-medencében

A magyar kormány családbarát fordulatot szeretne végrehajtani Magyarországon és a Kárpát-medence magyarságával kapcsolatban, s ebben a civil szervezetek szerepe is jelentős – jelentette ki Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára a felvidéki magyar fiatalok legrégebbi hagyományokra visszatekintő nyári rendezvényének, a Gombaszögi Nyári Tábornak az egyik fórumán.

Orbán Balázs erről „A kormány és a civil szféra együttműködése” címet viselő, a Ma7 médiacsalád által szervezett fórumon beszélt csütörtökön.

Az államtitkár felmérésekre hivatkozva rámutatott:

Magyarországon magasabb a „vágyott gyermekek” száma, mint a megszületett gyermekeké, vagyis kevesebb gyermek születik, mint amennyit a gyermekvállaláson gondolkodó szülők szeretnének, az államnak pedig kötelessége, hogy csökkentse ezt a különbséget.

Elmondta: a jelenségnek több oka van, ezek egyike a gyermekvállalással járó anyagi természetű kihívások, amelyek leküzdésében az állam különböző ösztönző rendszereket felhasználva igyekszik segíteni. Hozzátette:

a materiális támogatáson kívül fontos a gyermekvállalással összefüggésben a szemléletváltozás is, de ezt az állam nem tudja közvetlenül befolyásolni, és ezen a téren a civil szervezetek játszhatnak jelentős szerepet.

Kifejtette: ezért nagyon fontosak azok az önkéntességen alapuló civil szerveződések, amelyek a családban élés és a gyermekvállalás kultúráját segítik.

„Mi családbarát fordulatot szeretnénk Magyarországon és az egész Kárpát-medence magyarságával összefüggésben végrehajtani, és ebben a civil szervezeteknek a közösségépítő és közegépítő szerepe nagyon jelentős”

- hangsúlyozta Orbán Balázs. Hozzátette: ezért a civil szervezetek számára rendelkezésére álló források folyamatosan bővülnek. Rámutatott: ezen a téren a kínálat megteremtése után bővül a kereslet is, vagyis míg néhány éve még „nem volt divat” a gyermekvállalással és családbarát tevékenységgel foglalkozó szerveződésekben tevékenykedni, ma viszont egyre többen vannak ilyenek.

„Nagyon bizakodó vagyok, hogy ezzel a szemléletváltással tízéves időtávon belül lehet eredményeket elérni”

- jelentette ki, hozzátéve: ezt az állam csak a civil szervezetekkel való stratégiai partnerség keretén belül együttműködve tudja megtenni.

Különbség van a hazai civilek és a nemzetközi NGO-k között

Orbán Balázs elmondta: sokkal inkább elkötelezett a magyar kormány ma a civil hálózatok munkája iránt, mint bármikor korábban, amit az is mutat, hogy az ezekhez eljutó kormányzati források megduplázódtak az elmúlt években. Az államtitkár ugyanakkor kiemelte: különbséget kell tenni az önkéntességen alapuló civil szervezetek és a nemzetközi beágyazódással rendelkező nem kormányzati szervezetek (NGO) között, mely utóbbiak meghatározott politikai, ideológiai agendát képviselnek.

„A magyar kormány úgy gondolja, hogy ezek tevékenységét nem kell magyar állami pénzből támogatni, (...) s amikor a magyar állam nemzetbiztonsági érdekeivel szembeni tevékenységet fejtenek ki, akkor az ellen fel kell lépni” – jelentette ki Orbán Balázs.

A fórum másik résztvevője, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a szervezet felvidéki tevékenységéről beszélt. Rámutatott: az elmúlt három évtizedben építkezés zajlott, ám a célokat tekintve továbbra sincs változás, arra igyekszenek bátorítani az itt élő magyar embereket, szülőket, hogy magyar oktatási intézményekbe írassák a gyermekeiket. Hozzátette: megvannak az eredmények is, hiszen a demográfiai folyamatok dacára évek óta nem csökkent a magyar iskolákba íratott gyermekek száma a Felvidéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában