Elmélyülő integráció

2019.05.27. 13:25

Handó Tünde: még nem dőlt el az Európai Unió politikai jövője

Az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.

Forrás: OBH

Az Európai Unió (EU) politikai jövője nem eldöntött kérdés,

létezik a nemzetek Európájának koncepciója és a nemzetek feletti, föderatív Európáé

- mondta az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Magyarország EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmából tartott ünnepi konferencián hétfőn Budapesten.

Handó Tünde hozzátette, az uniós viszonyrendszer szerencsés megközelítése az integráció, ami közeledést jelent, de nem beolvadást.

Kitért arra is:

az európai közösség gazdasági együttműködésként indult és alapvetően az is maradt, bár egyre növekszik részben az új tagok felvételével, részben pedig az együttműködésben érintett területek gyarapodásával, az integráció elmélyülésével.

Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ünnepi köszöntőjében azt emelte ki: ez az EU még befejezetlen, nem szabad megfeledkezni a belépésre várakozókról. Magyarország támogatja a nyugat-balkáni országok integrációját, sürgeti csatlakozásukat – tette hozzá.

Úgy fogalmazott:

Európa a bővítéssel lesz erősebb; Európa közös érdeke és biztonságának záloga a Nyugat-Balkán integrációja, kéz a kézben az unió belső reformjával.

Erős EU-ra van szükség, amit csak erős tagállamok alkothatnak. Fontos a megosztottság leküzdése, az integráció, a belső piac, a kohéziós és agrárpolitika megőrzése – hangoztatta Vargha Tamás.

A Brexittel kapcsolatban az államtitkár elmondta:

Magyarország érdeke a rendezett kilépés, a lehető legszorosabb együttműködés fenntartása Nagy-Britanniával.

A magyar kormány felkészült a Brexit minden formájára – fűzte hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában