halálos lövöldözés

2019.05.08. 06:10

Diákok gyilkoltak egy coloradói iskolában

Iskolai lövöldözés volt a coloradói Denver mellett helyi idő szerint kedden az Egyesült Államokban, az ámokfutásnak egy halálos áldozata és több sebesültje van. A két feltételezett elkövetőt elfogták.

Students are evacuated from the Recreation Center at Northridge in Highlands Ranch after a shooting at the STEM School Highlands Ranch on May 7, 2019. - At least seven students were wounded on May 7 in a school shooting in the US state of Colorado, police said, across town from one of the worst gun massacres in the country's modern history. (Photo by Chet Strange / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Chet Strange

A lövöldözés helyi idő szerint a délutáni órákban történt, nem messze attól a Columbine iskolától, ahol húsz évvel ezelőtt – 1999. április 20-án – két állig felfegyverzett diák követett el tömegmészárlást, megölt 15 embert és megsebesített 24 áldozatot.

A Denvertől délre fekvő Highland Ranch nevű településen – amelynek középiskolájában 1850 diák tanul – az első lövések eldördülése után az iskola vezetői azonnal értesítették a rendőrséget, amely perceken belül a helyszínen volt. Az iskolát és a környező utcákat lezárták, és bár még eldördültek további lövések is, a két feltételezett elkövetőt azonnal elfogták.

Sajtótájékoztatóján Tony Spurlock megyei seriff elmondta:

a rendőröknek csak némi dulakodás után sikerült lefegyverezniük a két lövöldözőt, mindketten az iskola diákjai.

A seriff szerint „ennek a szörnyűségnek egyetlen településen sem lenne szabad megtörténnie”.

Tony Spurlock ugyan nem nevezte meg a halálos áldozatot, de a megyei halottkémre hivatkozva azt közölte, hogy az iskola 18 éves fiúdiákja volt.

A nyolc sebesült közül többek állapota válságos, a legfiatalabb áldozat 15 éves.

„Megrázó, hogy ez és a környező közösségek túlságosan is jól ismerik e gyűlöletes és szörnyűséges erőszakot” – fogalmazott kedden este kiadott közleményében a Fehér Ház.

Colorado kormányzója, Jared Polis a Twitteren fejezte ki együttérzését és közölte, hogy figyelemmel kísérik a tragédia utáni helyzetet is.

A rendőrség megindította a nyomozást az ügyben.

A Highland Ranch-i iskolát egyébként – más, Denverhez közeli oktatási intézményhez hasonlóan – április 17-én egyszer már lezárták. Akkor egy Floridából érkezett tinédzserlány fenyegetőzött azzal, hogy a Columbine-tragédia évfordulóján tömegmészárlást követ el. A felfegyverkezett nőt a rendőrök végül holtan találták meg, miután agyonlőtte magát.

Borítókép: mindenkit evakuáltak az épületből

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában