Nyíregyháza hírei

2011.10.28. 00:33

Diploma

Tisztelt Szerkesztő úr! A felsőoktatásról szóló jegyzete, kritikán aluli, demagóg és igen rossz érvelésen alapul.

Tisztelt Szerkesztő úr!

A felsőoktatásról szóló jegyzete, kritikán aluli, demagóg és igen rossz érvelésen alapul. Meglepő, hogy egy magát függetlennek mondó újság fenntartások nélkül elfogadja egy olyan oktatási kormányzat szlogenjeit, amely minden, alap, közép és felsőoktatási szinten szembemegy nem csak az európai, hanem a világ modern és elfogadott oktatáspolitikáival.

Tudja-e kedves Szerkesztő úr, hogy rajtunk kívül minden országban arra törekednek, hogy növeljék a felsőoktatásban tanulók számát? Ezzel szembe, nálunk felére csökkentik az államilag finanszírozott helyeket, ráadásul a nem finanszírozott helyekre csak a teljes oktatási költséget kifizető tanulók kerülhetnek be. Így lesz lehetséges, hogy egy orvosi diploma annyiba fog kerülni egy magyar diáknak hazánkban, mint egy amerikainak a Harvardon. Hogy akarjuk így elérni az Unió által kívánatosnak tartott 40%-os felsőfokú végzettség arányt? Inkább erről polemizálna kedves Szerkesztő úr!

Nem tartja érdekesnek, hogy ez a probléma az utóbbi másfél évben lett igazi probléma? Nem veszi észre, hogy ez nem szól másról, csak a költségvetési megszorításról, hogy hogyan lehet még néhány tízmilliárdot megspórolni a felsőoktatáson? Magyarán a rövidtávú költségvetési politika oltárán feláldozza a kormányzat a Magyarország jövőjét. Sajnos hasonló a helyzet az alap és középfokú szinten is. Illetve van egy rosszabb változat. A magyar kormány egy olyan elitet akar magának, amelynek értékvállalása és gondolkodása elfogadható számára. Közoktatási szinten viszont le akarja szűkíteni az elitbe kerülés lehetőségét, magyarán tudatlanságra kárhoztatja társadalmunk egy részét, különösen a romákat.

Mi a problémája a külföldi munkavállalással? Ja, hogy ezzel egy sor szakember külföldre megy dolgozni, mert itthon nem kap megfelelően fizetett munkát? De hát nem ez a kormányzó párt ígért még jóval a választások előtt fűt-fát orvosoknak, ápolóknak, egyetemistáknak, mindenkinek? Nem ez a kormányzó párt tiltakozott a tandíj bevezetése ellen jó három éve? Nem ez a kormányzó párt ígérte meg a választóknak, hogy kánaán lesz, ha hatalomra kerül?

Be kellene fejezni ezt az őrültséget, ami ma itthon van, rendbe kellene hozni mind a gazdaságilag mind a mentálisan megroppant és katasztrófa felé tartó országot, maximális szabadságot biztosítva mindenkinek, nem pedig előírni hogyan kellene élnünk bizonyos ideológiák szerint. Figyelembe kellene venni tízezer egyetemista kérését, mert ők nem hülyébbek, mint Rózsika, sőt… Mert ez a tízezer nem tízezer, hanem annál sokkal több. Mert ha ezek az emberek a lábukkal fognak szavazni, ez az ország még nagyobb bajba fog kerülni.

Ön kedves Szerkesztő úr, meg írhatna azért néha újságíróként is, és megpróbálhatna nem csak fizetett szócsőként, hanem intelligens, a problémákra érzékeny ember módjára viselkedni.

Epenétus

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!