Nyékládháza hírei

2016.06.27. 09:00

Tóban fürdeni tilos volt, de hűsölni kötelező

Nyékládháza - Az időjárás nem lehetett volna tökéletesebb a Nyékládházi Tónaphoz. Sőt, talán még túl tökéletes is volt.

Nyékládháza - Az időjárás nem lehetett volna tökéletesebb a Nyékládházi Tónaphoz. Sőt, talán még túl tökéletes is volt.

A rendezvény idején a tóban fürdeni tilos – figyelmeztette a tábla a Tónapra érkezőket szombaton Nyékládházán. Ezt a tiltást szinte lehetetlen volt betartani, így sokan, ha nem is fürödtek, de a tó szélén mártóztak a vízben. Nem csoda, hiszen árnyékban is negyven fokot mutatott a hőmérő. Ennek ellenére a nyéki főzőcsapatok lelkesek voltak, kora reggeltől főtt a bográcsokban a gulyás, a pörkölt, a halászlé sőt, volt olyan csapat, amelyik négy kiló lisztből sütött csörögefánkot.

Sok gyönyörű tó van a városunkban Urbán Sándorné

Aratók eledele

– Aratók eledele üstben főzve – árulta el a gulyáshoz hasonló étel nevét Hegedűs Zoltánné, a Búzavirág Nyugdíjasklub elnöke. A klub ugyanis ezzel nevezett a főzőversenyre, de mellette csörögefánkot is kínáltak a vendégeknek. A finom édességet saját készítésű – ráadásul helyben készített – cseresznyelekvárral ízesítették. Egész nap a tűz mellett álltak, így adódott a kérdés, hogy bírják a kánikulát. Szinte egyszerre mutattak a vizes törülközőkre, amiből mindenki nyakába jutott egy. Az asszonyok ezzel próbálták hűsíteni magukat, míg a férfiak a folyadékra esküdtek. Ortó Lászlónak már a pohara is kéznél volt, ha szükség lenne rá…Igaz, ez centes pohár volt, ami láncon lógott a nyakában. Tavaly kapta névnapjára, az idén pedig megkapta a klubtagoktól a belevalót is, a pálinkát. „Alig van férfi tagunk, 32 nő van, 3 férfi, így kell kedveskedni nekik” – indokolta meg tréfásan az ajándékot Hegedűs Zoltánné.

Strand is lesz

A bugaci határon van nekem egy cigányom…– hangzott fel a színpadon. Sokak – a nagy meleg ellenére is – táncra perdültek, és énekelték a jól ismert magyar nótákat. „Meghallgatom az előadást, azután csobbanok egy kicsit, vagy legalábbis bevizezem magam, nehezen bírom ezt a meleget. De ki nem hagytam volna a rendezvényt, imádom, minden évben jövünk a családdal. Finom ételek, jó zene, barátok…Nekünk ez a Tónap” – mondta Éva, aki egy nagyobb társasággal érkezett. Urbán Sándornét, a város polgármesterét az üst mellett találtuk szombaton, éppen halászlevet passzírozott. A hivatal csapata három ételt is készített: őzpörköltet, gulyást és halászlevet. A kondérokat próbálták árnyékba húzni, de ez volt a legnehezebb feladat. Ahogy Komjáti Barna fogalmazott: „Kedvező az idő, túlságosan is az.” – Sok gyönyörű tó van a városunkban, és ezzel a rendezvénnyel – amit idén 12-ik alkalommal rendeztünk meg – azt szeretnénk megmutatni, hogy a tavak városa vagyunk – ezt már Urbán Sándorné mondta. Hozzátette: a TSZ-tónál a jövőben fejleszteni szeretnének, hogy a vízi sportolásra alkalmas legyen, illetve strandot is építenek majd.

Pro urbe-díjat kaptak

A nyékládházi városnap alkalmából Pro Urbe-díjat kaptak: Henrik Irén, aki az óvoda névadójának, Dargay Attilának az özvegye. Hegedűs Zoltánné, a Búzavirág Nyugdíjasklub vezetője. Boncsér Józsefné, az idősek klubjának dolgozója.

Szívesen laknak ott

A Tónapot követően a városnapot is hétvégén, vasárnap ünnepelte Nyékládháza. Az ünnepségen Urbán Sándorné polgármester kiemelte az elmúlt évek milliárdos fejlesztéseit: ezek között említette a kerékpárutat, az intézmények fejlesztését, korszerűsítését, játszótereket, műfüves pályát. És hangsúlyozta azt is, a fejlesztéseket folytatják, jelenleg is 10 pályázatuk van beadva, amivel megújulhat a bölcsőde, lehet strand, és elkészülhet a csapadékvíz-elvezetés. A városvezető hangsúlyozta azt is, hogy egyre több lakosa van Nyékládházának, sok fiatal szívesen költözik oda.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!