Giro d'Italia

2022.05.08. 18:15

Cavendishé a balatonfüredi sprint, Van der Poel maradt rózsaszínben

Az olasz körverseny a hétfői szünnap után kedden Szicíliában folytatódik.

Mark Cavendish nyerte a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny harmadik – egyben utolsó magyarországi – szakaszának sprintbefutóját Balatonfüreden, az összetettben változatlanul a holland Mathieu van der Poel áll az élen. Legjobb magyarként Fetter Erik a 41. helyen haladt át a célvonalon.

Vasárnap Kaposvárról indulva 201 kilométer teljesítése várt a 176 fős mezőnyre. A rajt előtt elállt az eső, így száraz időben indulhattak el a kerékpárosok, és rögtön hárman eltekertek a mezőnytől: a Drone Hopper-Androni Giocattoli pénteken mintegy 180 kilométeren át szökésben lévő duója, Mattia Bais és Filippo Tagliani mellé ezúttal Samuele Rivi (EOLO-Kometa) csatlakozott. Triójuk hat perc feletti előnyt kapott a mezőnytől, ekkora különbségnél állt az élre a rózsaszín trikós Van der Poel csapata, az Alpecin-Fenix.

Versenyzők érkeznek a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszának balatonfüredi befutójához 2022. május 8-án.
Forrás: Vasvári Tamás/MTI

Noha többször is úgy tűnt, az oldalszélben megszakíthatják az addig nyugodt sebességgel csordogáló mezőnyt, erre végül nem került sor. Az utak mentén az elmúlt napoknál hűvösebb és esőt ígérő idő ellenére is sokan biztatták a kerékpárosokat.

Az élbolyban Tagliani leszakadt társaitól, a másik két szökevényt 28 kilométerrel a cél előtt érte utol az akkorra már gyors tempóban tekerő mezőny.

A tihanyi emelkedőn ketten távolodtak el a hegyi pontokért – a német Rick Zabel át is vette kategória első helyét van der Poeltól –, ám a mezőnyhajrát nem tudták megakadályozni.

A sprintben a 36 éves, a háromhetes viadalokon immár 53 szakaszelsőséggel rendelkező Mark Cavendish bizonyult a leggyorsabbnak, Valter Attila francia csapattársa, Arnaud Démare és a kolumbiai Fernando Gaviria előtt.

Cavendish kilenc évvel a legutóbbi és 14 esztendővel az első Giro-szakaszsikere után ünnepelhetett ismét előséget.

Vannak olyan srácok, akik ugyanolyan gyorsak és erősek, mint te. Én soha nem voltam a legerősebb és a leggyorsabb, nem kell egyiknek sem lenned, hogy a legjobb legyél

– fejtette ki, jelezve: a sprintben rengeteg minden számít, például a helyezkedés, hogy kinek a kerekét követi.

Hihetetlen volt az utolsó szakasz, a közönség pedig zseniális. Az emberek szeretik a kerékpársportot, a Girót és a Grande Partenzát. Megtiszteltetés volt itt lenni és nyerni

– tette hozzá a győztes.

CAVENDISH, Mark
A győztes brit Mark Cavendish, a Quick-Step Alpha Vinyl csapat tagja a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszának eredményhirdetésén Balatonfüreden 2022. május 8-án.
Forrás: Vasvári Tamás/MTI

Az összetett élcsoportja nem változott, Van der Poel a várakozásoknak megfelelően megtartotta első helyét.

Remek napom volt, örülök, hogy továbbra is enyém a trikó

– fogalmazott az éllovas, aki szerint csapatként jó felvezetést csináltak, ám Jakub Mareczko valahogy elvesztette a kerekét, így végül mégis magáért sprintelt.

Előre tekintve úgy fogalmazott: normál esetben az Etnán lehetetlen lenne megtartania a trikót.

A magyarok közül Fetter Erik 41., Valter Attila pedig 48. lett, de a győztessel azonos idővel, míg Peák Barnabás 172. helyen ért célba 1:06 perc hátránnyal.

Fetter Erik úgy fogalmazott, méltó zárása volt ez a nap a magyarországi szakaszoknak, hiszen rengetegen voltak Kaposváron, és a Balaton-környéki kis falvak mindegyike rózsaszínbe borult.

Ez a szakasz könnyű volt, az első támadásból kialakult a szökés, amiben Samuele Rivi lévén mi is képviseltettük magunkat. Így megvalósult az a forgatókönyv, amit terveztünk, és onnantól kezdve csak a mezőnyben kellett haladnunk

– idézte csapata közleménye Fettert.

Elárulta, így minden településen ki tudták élvezni a szurkolók buzdítását. Megjegyezte, a szakasz vége nehéz volt, stresszes és veszélyes, ahogy általában a sprintszakaszok vége.

A hatodik Grand Tourján szerepelő szlovén Jan Tratnik (Bahrain Victorious) először kényszerült feladni a versenyt: a 2015-ös Tour de Hongrie záróetapjának győztese egy pénteki bukásban sérült meg, a vasárnapi szakaszt már nem fejezte be.

Eredmények, Giro d'Italia:

3. szakasz, Kaposvár-Balatonfüred, 201 km:
1. Mark Cavendish (Quick-Step Alpha Vinyl) 4:56:39 óra
2. Arnaud Démare (Groupama-FDJ) azonos idővel
3. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) a. i.
...41. Fetter Erik (EOLO-Kometa) a. i.
...48. Valter Attila (Groupama-FDJ) a. i.
...172. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:06 perc hátrány

Az összetett élcsoportja:

1. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) 9:43:50 óra
2. Simon Yates (brit, BikeExchange-Jayco) 11 másodperc hátrány
3. Tom Dumoulin (holland, Jumbo-Visma) 16 mp h.
...40. Valter 1:02 perc hátrány
...101. Fetter 3:07 p h.
...167. Peák 7:25 p h.

A 105. Giro d'Italia résztvevői a hétfői szünnap után már Szicíliában folytatják: az Avolából induló 172 kilométeres szakasz az Etnán zárul hegyi befutóval. A 3445,6 kilométer össztávú viadal május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Borítókép: Középen az összetettben vezető hollnad Mathieu van der Poel, az Alpecin-Fenix csapat tagja (rózsaszínben) a 105. Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny Kaposvár és Balatonfüred közötti 201 kilométeres harmadik szakaszának rajtjánál Kaposváron 2022. május 8-án. Fotó: MTI/Varga György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában