boksz

2021.05.18. 13:40

Kovács István: az ökölvívásra, mint sportágra óriási szükség van

Több döntést meghoztak már, és számos folyamatot elindítottak az elmúlt szűk két hónapban, de még korántsem értek a feladatok végére a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetségben (AIBA) – jelentette ki Kovács István, akit március 22-én neveztek ki a szervezet főtitkárának.

A bokszolóként olimpiai, valamint amatőr és profi világbajnok sportvezető az M4 Sport Sporthíradójában kedden arról beszélt, hogy jó pár szabálymódosítás megtörtént már. Finomították például az óvási rendszert, nyílttá vált a pontozás – aminek a hiánya miatt hosszú időn keresztül komoly kritikák fogalmazódtak meg -, elkezdték összerakni egy új világranglista alapjait, és általában véve az igazgatótanács nagyon gyors döntéseket hozott már eddig is. Megemlítette még, hogy pénzdíjassá válnak az AIBA versenyei, az október végi-november eleji belgrádi világbajnokságon például a győztesek 10 ezer, a második helyezettek 5 ezer, a harmadikok pedig 2500 dollárt kapnak.

„Sok minden hajtottunk már végre ez alatt a szűk két hónap alatt, de még korántsem értünk a végére, és ez egy hosszú folyamat lesz”

- tette hozzá a sportvezető Belgrádból nyilatkozva, ahol éppen helyszínbejáráson tartózkodik.

A saját tevékenységének a megítélését illetően emlékeztetett rá, azt kérte, a számonkéréssel egy évet várjanak, addigra tudja felmutatni azokat az eredményeket, amelyeket ígért.

Azzal kapcsolatban, hogy veszélybe került a sportág olimpiai jövője, Kovács István úgy fogalmazott: „ez egy másik olyan munka, ami nagyon sok időt vesz igénybe, ez is egy lassan zajló történet”.

A nemzetközi szövetség működési hiányosságai miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elvette az AIBA-tól az ötkarikás verseny szervezésének a jogát és egy munkacsoportot bízott meg ezzel.

„Egyelőre még nem sikerült az AIBA-nak visszanyernie a becsületét, de nagyon sokat dolgozunk rajta. A nyári olimpiai sportágak szövetségével volt egy nagyon fontos megbeszélésünk, ők is mindenben támogatnak minket, mi pedig kértünk egy olyan auditálást a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól, amelyen egészen biztosan meg fog felelni minden egyes követelménynek a történelmének egy új fejezetét írni kezdő AIBA. Látványosan még nem nőttek az esélyek, de az elvégzett munka azt mutatja, hogy ezzel nem lesz problémánk” – vélekedett a főtitkár, hozzátéve, hogy szerinte a tokiói olimpia után egy-másfél hónappal, amikor a NOB döntést hoz arról, mely sportágak lesznek ott Párizsban, az AIBA visszanyeri a renoméját.

Kovács István nem tudja elképzelni, hogy az ökölvívás ne legyen ott az olimpián, mint hangsúlyozta, alapsportról van szó, világszerte 11 millió bokszoló van, és szinte minden országnak megvannak a nagy bajnokai.

„Erre a sportágra óriási szükség van. Erre a sportágra úgy van szükség, hogy ez egy tisztességes, átlátható, érthető szabályrendszerrel és érthető pontozási rendszerrel lebonyolítható sport. Mi ezt szeretnénk átadni, visszaadni a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Egy olyan sportágat, amely rengeteg legendát termelt ki, és most nem csak Papp Laci bácsiról beszélhetünk, vagy Muhammad Aliról, vagy a kubaiak fantasztikus legendáiról, vagy akár a profi ökölvívókról, Floyd Mayweatherről, Oscar De La Hoyáról, Lennox Lewisról, a Klicsko-testvérekről. Szinte minden egyes név, amit említünk, mind az olimpiával indult. Mindegyikük az amatőr ökölvívásból nőtte ki magát. Tehát nekünk meg kell teremteni azt az alapot, hogy ilyen legendák születhessenek” – hangoztatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában