Járvány

2021.05.04. 15:10

Bővebb lesz a válogatottak kerete, 26 játékos nevezhető az Eb-re

A szokásosnál bővebb lesz a válogatottak kerete a június 11-én kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságon, amelynek társházigazdája Budapest.

Hungary's coach Marco Rossi reacts during the FIFA World Cup Qatar 2022 Group I qualification football match between San Marino and Hungary on March 28, 2021 at the Seravalle stadium in San Marino. (Photo by Andreas SOLARO / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andreas Solaro

Az európai szövetség (UEFA) vezető testülete keddi ülésén hagyta jóvá a nemzeti csapatokkal foglalkozó bizottságának múlt heti javaslatát, miszerint 23 helyett 26 játékosból áll majd egy-egy együttes kerete. A közleményben azt viszont kiemelte, hogy

a mérkőzésekre ugyanúgy csak 23 futballistát lehet nevezni, mert a sportág szabálya előírja, hogy legfeljebb 12 cserejátékos lehet.

Az UEFA azzal indokolta a döntést, hogy a játékosok esetleges pozitív koronavírustesztje és az azt követő karanténkötelezettség ne okozzon létszámbeli problémát a csapatoknak.

Ha a torna ideje alatt koronavírus-fertőzés, vagy kötelező karantén miatt egy csapat nem tud pályára lépni, legfeljebb 48 órás halasztást kérhet majd, hogy legyen ideje új játékosokat behívni a válogatottba.

Ugyanakkor amíg egy csapat legalább 13 futballistát – köztük egy kapust – képes kiállítani az aktuális összecsapására, addig nem kérhet halasztást.

Meg nem rendezhető mérkőzés esetén a találkozó elmaradásáért felelős válogatott papíron 3-0-s vereséget szenved, az UEFA pedig fegyelmi eljárást indít az adott ország futballszövetsége ellen.

A június elsejéig leadott kereten csak súlyos sérülés vagy betegség esetén lehet változtatni az adott válogatott első mérkőzése előtt. Az UEFA tájékoztatása szerint ebbe a kategóriába beletartoznak a koronavírussal megfertőződött játékosok és a szoros kontaktszemélynek minősülő – és ezért elkülönített – futballisták is. Aki viszont kikerül a keretből, az már nem térhet vissza.

Arról már korábban határozott az UEFA, hogy három helyett öt cserét engedélyez a mérkőzéseken,

mivel a koronavírus-járvány miatt zsúfoltabbá vált a versenynaptár és a játékosok nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

A tavalyról idénre halasztott kontinensviadalt június 11. és július 11. között bonyolítják le. Eredetileg 12 város adott volna otthont a mérkőzéseknek, de mivel Dublin és Bilbao nem tudta garantálni a nézők beengedését a stadionba, a múlt héten változott a helyzet, beugróként jelentkezett Sevilla, Szentpétervár pedig több csoportmeccset rendez, míg London egy plusz nyolcaddöntőt kapott. A torna rendezője mellettük München, Baku, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Glasgow és Budapest. A magyar fővárosban a Puskás Aréna három csoportmérkőzésnek és egy nyolcaddöntőnek ad otthont.

Marco Rossi, a magyarok olasz szövetségi kapitánya csütörtökön hirdeti ki bő keretét.

Forrás: MTI

Borítókép: Rossinak is nagyobb merítési lehetősége lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában