Dakar-rali

2021.01.01. 15:40

A dzsiddai prológgal kezdődik szombaton a sivatagi száguldás

A mezőnyben lesznek magyarok is.

Spain's driver Nani Roma and co-driver Alex Winocq of France ride during a driving session on the eve of technical checkup in Jeddah, on December 31, 2020 ahead of the 2021 Dakar Rally, which this year will take place in Saudi Arabia from January 3 to 15, 2021. AFP PHOTO / FRANCK FIFE (Photo by FRANCK FIFE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: FRANCK FIFE

A szombaton sorra kerülő dzsiddai prológgal kezdődik a 2021-es esztendő Dakar-ralija, melynek során további 12 gyorsasági szakaszon, január 15-ig versenyeznek Szaúd-Arábiában több kategória képviselői a világ legnehezebbnek tartott tereprali-viadalán.

A mezőnyben lesznek magyarok is. Szalay Balázs és Bunkoczi László az Opel Dakar Team színeiben indul az autósok között egy Opel Grandland X-szel, míg a kamionosok rajtlistáján szerepel a Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió is egy Scaniával. Darázsi Zsolt a Thierry Pacquelet, Geoffrey Thalgott francia navigátor-szerelő párossal kiegészülve indul a kamionosok viadalán egy MAN-nel.

A Dakar-rali hivatalos honlapja szerint az útvonal teljes egészében megújult a tavalyi versenyhez képest, a mezőnynek a prológgal együtt összesen 7658 kilométert kell megtennie, hogy aztán január 15-én célba érjen Dzsiddában.

A viadal egyetlen pihenőnapjára január 9-én kerül majd sor, a leghosszabb gyorsasági szakaszt pedig január 14-én, egy nappal a célba érkezés előtt rendezik, ennek során 511 kilométert kell majd megtenniük a résztvevőknek.

Az autósoknál rajthoz áll a címvédő Carlos Sainz, Lucas Cruz páros a gyári Mini csapat versenyautójával, de ott lesz a mezőnyben többek között a 13-szoros Dakar-győztes Stéphane Peterhansel (Mini), valamint a kilencszeres rali-világbajnok Sébastien Loeb (Mini) is. A motorosoknál szintén részt vesz a viadalon a címvédő Ricky Brabec, aki 2020 januárjában az első amerikai Dakar-győztes lett. A kétkerekűek mezőnyében a 2016-ban és 2019-ben is diadalmaskodó ausztrál Toby Price szintén indul.

A Dakar-ralit 1979-ben rendezték meg először, Párizs és a névadó szenegáli főváros között, utána viszont Európán és Afrikán kívül is több országban került rá sor, nem egyszer volt már Dél-Amerika a helyszín, a 2020-as viadalt pedig a mostani házigazda, Szaúd-Arábia bonyolította le.

Címkék#Dakar-rali

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában