tokió 2020

2020.03.12. 12:00

Nézők nélkül lobbant fel az olimpiai láng (videó)

A hagyományokhoz híven a görögországi Olümpiában gyújtották meg a lángot.

A woman dressed as a priestess lits the Olympic flame during the Olympic ceremony in ancient Olympia, ahead of Tokyo 2020 Olympic Games on March 12, 2020. (Photo by ARIS MESSINIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Aris Messinis

A koronavírus-járvány miatt ezúttal a görög szervezők döntése értelmében

a tervezett hétszáz helyett mindössze száz meghívott és akkreditált vendég vett részt a ceremónián, amelyen így a korábbiakkal ellentétben, 1984 óta először nézők sem lehetettek jelen.

A hagyományoknak megfelelően egy „papnő” – akit ezúttal Kszanti Georgiu színésznő alakított – korhű jelmezben, a Nap sugaraival, fém parabolatükör segítségével lobbantotta fel a lángot, erre két másodpercre volt szüksége.

A színésznő a templom elől az olimpiai lánggal visszatért az olümpiai stadionba, ahol átadta azt a staféta első tagjának, Anna Korakaki olimpiai bajnok görög sportlövőnek.

A láng történetében először vehette át sportolónő elsőként a lángot.

A váltó második embere már a rendező japánokat képviselte, Nogucsi Mizuki futó a 2004-es, athéni olimpián megnyerte a női maratont.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke mellett köszöntő beszédet mondott Giorgosz Georgopulosz, Olümpia polgármestere, Szpirosz Kapralosz, a Görög Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a japán szervezőbizottság nevében Szuga Josihide, az ázsiai ország kabinetfőnöke.

Bach kiemelte:

19 hét van hátra a tokiói megnyitóig, és a szerdán világjárványnak minősített koronavírus-fertőzés ellenére egyelőre elkötelezettek, hogy a tervek szerint rendeznek.

Hozzátette: az illetékes hatóságok segítségével bízik a vírus terjedésének megakadályozásában.

„Az olimpia játékok mindig erős és masszív demonstrációja volt az emberiség globális egységének”

- mondta.

A hétnapos görögországi váltófutás után a házigazda japánok jövő csütörtökön az athéni Panathinaiko Stadionban veszik át a fáklyát, amely pénteken érkezik a rendező országba. A tokiói megnyitó dátuma július 24.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában