tokió 2020

2019.11.18. 13:25

Alakul a szapporói futópálya

Szapporóban az Odori Park lesz a rajt és a cél helyszíne a maratonfutó és a gyalogló versenyeken, a tokiói olimpián.

A játékok szervezői hétfőn tárgyaltak Szapporó elöljáróival, akikkel sikerült megállapodni az északi városban sorra kerülő viadalok központi helyszínéről. A szervezőbizottság közleményében az is szerepel, hogy az útvonalról is egyeztettek a felek, ám ez ügyben még további pontosításokra lesz szükség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) két és fél hete döntött arról, hogy a maratont és a gyaloglást nem a japán fővárosban, hanem az attól 800 kilométerre északra fekvő Szapporóban kell megrendezni, mert Tokióban a rekkenő hőség és a magas páratartalom miatt még hajnalban sem megfelelőek a versenyfeltételek.

A korábbi tervek szerint az 50 kilométeres gyaloglás Tokióban hajnali 5.30-kor, míg a maraton 6-kor rajtolt volna, hogy az atléták ne legyenek kitéve az óriási hőségnek, majd Tokió vezetése mentőötletként a hajnali három órai rajtot is felvetette. Idén a dohai atlétikai világbajnokságon éjfél után indult a maratoni mezőny, amely így is 30 Celsius fok körüli hőmérsékletben teljesítette a 42 195 méteres távot, de ezt a megoldást szerette volna elkerülni a NOB.

Az Odori Park kijelölése az első konkrét lépés a szapporói versenyszámok ügyében, melyeknek egyelőre még az időpontja is kérdéses. A NOB mindössze annyit jelzett eddig, hogy szeretné, ha a férfi maratonira az eredeti terveknek megfelelően az olimpia zárónapján kerülne sor.

A 2020-as tokiói olimpiát július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában