Lobog a béke lángja

2019.06.22. 07:57

Megkezdődött az Európa Játékok

A Dinamo Stadionban rendezett, péntek éjszakába nyúló megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a II. Európa Játékok Minszkben. A magyar zászlót az olimpiai ezüstérmes dzsúdós, Ungvári Miklós vitte az ünnepségen.

Minszk, 2019. június 21. A magyar csapat tagjai a II. Európa Játékok megnyitóján a minszki Dinamo Stadionban 2019. június 21-én. MTI/Kovács Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Az év legrövidebb éjszakáján helyi idő szerint 22 óra után indult a ceremónia, a késői időpontnak az volt az oka, hogy a szervezők szerették volna megvárni, hogy besötétedjen.

Maguk a főszereplők, a sportolók a fehérorosz himnusz és a rövid bevezető műsor után azonnal elkezdtek bevonulni az arénába, hogy aztán helyet foglaljanak a küzdőtéren. A magyar küldöttség a huszadik volt a sorban. A Magyar Olimpiai Bizottság az edzőkre, szövetségi kapitányokra bízta a döntést, hogy tanítványaik részt vesznek-e a késő esti megnyitón, de úgy tűnt, sokan nem akarták kihagyni a lehetőséget. Ungvári Miklós mögött mintegy 70-80 versenyző, szakember, vezető vonult, s mint minden más csapatot, a magyart is kitörő örömmel fogadta az aréna 22 ezer fős közönsége. A legnagyobb üdvrivalgás természetesen az utolsóként bevonuló, házigazda fehéroroszoknak járt, az ő zászlójukat a hatszoros olimpikon asztaliteniszező, Vlagyimir Szamszonov vitte, a lelátóról pedig integetve üdvözölte őket az ország elnöke, Aljakszandr Lukasenka is.

A közel háromórás műsorban bemutatták a mintegy 9,5 millió lakosú Fehéroroszország és az idén alapításának 952. évfordulóját ünneplő, kétmilliós főváros történelmét, kultúráját, tudósait, művészeit, népmesék hősei keltek életre és legendás történeteket meséltek el. A színpompás előadásban szerepet kapott a kiterjesztett valóság, az úgynevezett AR is: a nézők egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével virtuális elemeket – jelen esetben embereket, állatokat, épületeket – vetíthettek a valós környezetbe, a stadionba, kibővítve ezzel a látványt.

A nagy kivetítőkön António Guterres, az ENSZ főtitkára köszöntötte videoüzenetben az EJ résztvevőit, majd – helyi olimpiai bajnokok kezében – megérkezett a stadionba az Európai Olimpiai Bizottságok (EOC) zászlaja, s elhangzottak a fogadalmak. A versenyzők részéről a birkózó Vaszilisza Marzaljuk, a bírákat képviselve Artur Fando, az edzők közül pedig Olga Vlaszova esküdött fel arra, hogy legjobb tudását nyújtja az eseményen, tisztán, dopping nélkül küzd és sportszerű lesz.

Janez Kocijancic, a EOC szlovén elnöke köszöntője első részét a helyiek nyelvén mondta el, ezzel nagy sikert aratott, majd hangsúlyozta: bár Európa a legkisebb kontinens az olimpiai mozgalomban, a legeredményesebb az ötkarikás játékokon. Reményét fejezte ki, hogy az Európa Játékok, a földrész multisport-eseménye egyre erősödni fog, s ezzel a kontinens is megerősíti helyét a világ élvonalában.

A műsor végéhez közeledve levetítettek egy összeállítást, amelyben a sportpályákon történt, emlékezetes sportszerű cselekedeteket gyűjtötték csokorba: a klipben szerepelt a dzsúdós Csoknyai László is, aki egy romániai versenyen a karjában vitte le megsérült brit ellenfelét a tatamiról.

Aljakszandr Lukasenka beszédében kiemelte: biztos abban, hogy a következő napokban az ország vendégei megtapasztalják a helyiek vendégszeretetét, kedvességét és jó élményekkel távoznak majd Fehéroroszországból. Egyúttal hivatalosan megnyitottnak nyilvánította az eseményt.

Ezt követően megérkezett az arénába a béke lángja, amely május 3-án Rómából indult, majd többek között Budapestet is érintve jutott el Minszkbe, mintegy 7700 kilométert megtéve. A lángot őrző kandeláber az 1980-as moszkvai olimpia hasonló szerkezetének modernizált változata, páfrányleveleket mintázó motívumokkal díszítve. A pénteki ceremónia végét a láng fellobbanása jelentette.

Dmitri Dovgalenok fehérorosz olimpiai bajnok kenus meggyújtja a béke lángját
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A jövő vasárnapig tartó multisport-eseményen 50 ország 3667 sportolója verseng 15 sportág 23 szakágában és összesen 200 versenyszámában, a 121 magyar 14 sportágban érdekelt.

A küzdelmek már pénteken reggel megkezdődtek, cselgáncsban és férfi ökölvívásban Európa-bajnokság is az EJ, míg nyolc sportágban a versenyek részei az olimpiai kvalifikációs időszaknak.

A szombati versenynapon hét sportágban lesznek érdekeltek a magyarok, s már érmeket is osztanak.

Forrás: MTI

Borítókép: A magyar csapat tagjai a II. Európa Játékok megnyitóján a minszki Dinamo Stadionban 2019. június 21-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában