Önnek érne ennyit?

2022.07.02. 16:00

Húszmilliárd forintnyi fontért kelt el egy Francis Bacon-festmény Londonban

Egy szerda esti londoni árverésen 43,3 millió fontért (20 milliárd forint) kelt el Lucian Freud brit festő egy ritka portréja, amelyet barátja, Francis Bacon festett róla 1964-ben, pályája csúcsán.

A Sotheby's előzetesen 35 millió fontot meghaladó leütési árat várt a festményért, amelyet egy európai magángyűjtő bocsátott áruba és 1965 óta nem láthatott a nagyközönség.

A képen Lucian Freud (1922-2011), a 20. század egyik legjelentősebb brit portréfestője mereven a festőre szegezve tekintetét, ökölbe szorított kézzel ül egy padon, készen arra, hogy arról felpattanjon.

Az aukciósház szerint a festmény arról tanúskodik, hogy Francis Bacon "milyen nagy mértékben képes érzelmeket kiváltani és egy festményen megragadni a bonyolult emberi pszichét". A kép - írták az ajánlóban - "jól illusztrálja a két festőóriás közti barátság és a rivalizálás erőteljes dialógusát, amely arra ösztönözte őket, hogy a munkásságuk legjavához tartozó műveket alkossanak".

Önnek megérne 20 milliárdot ez a festmény? 
Forrás: Sotherby's

A két festőt, aki a kép keletkezése előtt 20 évvel ismerte meg egymást, szoros barátság fűzte egymáshoz négy évtizeden át, míg a féltékenység és a viszálykodás véget nem vetett kapcsolatuknak. "A portré 20 év történelmet, barátságot és művészi rivalizálást rejt magában" - hangsúlyozta Tom Eddison, a Sotheby's szakértője.

Francis Bacon 1964 és 1971 között 14 alkalommal festette le a berlini születésű festőt, Sigmund Freud unokáját. Egy Lucian Freudnak szentelt triptichonja az alkotó esetében rekordot jelentő 142 millió dolláros áron kelt el 2013-ban New Yorkban.

Az 1909-ben Dublinban született Francis Bacon 1992-ben hunyt el Madridban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!