Felbecsülhetetlen érték

2022.01.23. 10:25

Hollandia vásárolja meg Rembrandt Zászlóvivő című festményét

Az 1636-ban alkotott képért Hollandia összesen 175 millió eurót, vagyis 62,2 milliárd forintot fizet.

Az NL Times hírportál szerint a holland szenátus szerdai jóváhagyásával elhárult az utolsó akadály is az elől, hogy Hollandia megvásárolja Rembrandt van Rijn (1606-1669) Zászlóvivő című festményét. A beszámoló alapján a vásárlási szándékot a holland kulturális minisztérium jelentette be december elején, miután a festmény, amely évszázadokig az angol király, majd 1844-től a Rothschild család tulajdonában volt, szabadon eladhatóvá vált, mivel a francia állam lemondott elővásárlási jogáról.

A Rothschild család 2019-ben jelentette be eladási szándékát, ám ekkor a francia állam nemzeti kincsnek nyilvánította a festményt, és 2 és fél éves kiviteli tilalmat rendelt el rá, hogy lehetőséget adjon francia intézményeknek az alkotás megvásárlására. A határidő lejártáig azonban sem a Louvre, sem más francia múzeum nem tudta összegyűjteni a megvásárláshoz szükséges összeget.

Az 1636-ban alkotott képért Hollandia 175 millió eurót, vagyis 62,2 milliárd forintot fizet, amelyből a holland állam 150 milliót, további 25 millió eurót pedig a Rembrandt Egyesület, valamint az amszterdami Rijksmuseum áll.

A szenátus jóváhagyása volt a vásárlás utolsó akadálya, a hágai kormány ugyanis már decemberben engedélyezte a festmény megvásárlásához szükséges összeget, amelyet a holland kulturális minisztérium közlése szerint a Rothschild család kész volt elfogadni. Információk szerint a teljes vásárlási folyamat 4 héten belül lezajlik. Ezután a mű a Rijksmuseumba kerül, ahol Rembrandt 340 festménye közül 22-t őriznek, köztük a nagy méretű Éjjeli őrjáratot.

Rembrandt Zászlóvivő című festménye nem az első műtárgy, amelyet a holland állam megvásárol.

Hollandia 1998-ban 80 millió holland forintot fizetett Piet Mondrian holland festő (1872-1944) Victory Boogie Woogie című festményéért. A holland kormány 2016-ban Franciaországgal közösen vásárolt meg két, több mint 130 évig magántulajdonban lévő Rembrandt-festményt. Marten Soolmans amszterdami kereskedő és felesége, Oopjen Coppit kettős portréjáért mindkét ország 80-80 millió eurót fizetett. Megállapodásuk érelmében a vásznak, amelyeket ugyancsak a Rothschild család adott el, csak a párizsi Louvre-ban vagy a Rijksmuseumban függhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!