Egy megszállottság története

2022.01.31. 06:50

Dalí és Freud kapcsolatát kutatja egy új kiállítás

A szürrealizmus spanyol királya már az 1920-as években ismerte Freud munkásságát, azonnal rajongójává vált.

A szürrealizmus egyik legjelentősebb alkotója, Salvador Dalí és a pszichoanalitikus iskola megalapítójaként ismert Sigmund Freud kapcsolatát vizsgálja Egy megszállottság története, vagyis Eine Obsession: Dalí – Freud címmel a bécsi Belvedere kastély kiállítása.

A szürrealizmus spanyol királya már az 1920-as években ismerte Freud munkásságát, azonnal rajongójává vált. Bécsben járva arról ábrándozott, hogy találkozzon bálványával, képzeletben többször eljátszotta, mit is mondana neki, miközben az osztrák főváros utcáit rótta.

A Bécs Város Külképviseleti Irodája szerint több meghiúsult kísérlet után végül 1938-ban Stefan Zweig és Edward James közbenjárásával sikerült megismernie a pszichoanalitikus iskola alapítóját Londonban.

Dalí képzeletét különösen Freud álomfejtése ragadta meg.

Freud elméleteinek segítségével könnyebben megértette a belső világát meghatározó fantáziákat, félelmeket, kívánságokat és frusztrációkat. Ami arra bátorította, hogy ezeket képekbe öntse

– fogalmazott Jaime Brihuega, a kiállítás kurátora.

A bécsi tárlat ezen kapcsolat mentén követi végig a művész munkásságát kronológiai sorrendben onnantól, hogy Dalí megismerte Freud írásait egészen a személyes találkozóig.

A művek bemutatják Dalí családi univerzumát, az 1920-as évek Madridját, Dalí első találkozásait a szürrealizmussal és az általa kialakított paranoia-kritika módszer képviselőit.

A május 29-ig látogatható kiállítás összesen 100 műtárgyat vonultat fel, köztük vázlatokat, grafikákat, fotókat, filmeket, könyveket és Dalí olyan mesterműveit, mint a Neokubista akadémia (1926), a Baljós játék (1929) vagy Az elefántokban tükröződő hattyúk (1937). A pillanatnyilag hatályos szabályok szerint az osztrák múzeumokba csak olyanok léphetnek be, akik minimum 2 oltást kaptak vagy felgyógyultak a koronavírus-fertőzésből. Február 1-jétől az igazolás nem lehet 180 napnál régebbi. A látogatás során kötelező az FFP2-es maszk viselése.

Borítókép: AFP / Alex Halada

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!