oscar-díj

2021.06.25. 15:33

Kiderült, kik kapnak életműdíjat

Samuel L. Jackson amerikai színész, Elaine May amerikai író-rendező és Liv Ullmann norvég színésznő Oscar-életműdíjat kap, Danny Glover amerikai színészt pedig Jean Hersholt Humanitárius-díjjal tünteti ki jövő januárban az amerikai filmakadémia – jelentette be csütörtökön a testület.

(FILES) In this file photo taken on September 28, 2019 US actor Samuel L. Jackson arrives for the premiere of Netflix's "Dolemite Is My Name" at Village Theatre in Westwood, California. - Actors Samuel L Jackson and Danny Glover, Norwegian actress Liv Ullmann and actress-director Elaine May will receive honorary Oscars ahead of the main 2022 gala, the Academy of Motion Picture Arts and Sciences announced Thursday. Jackson, May and Ullmann will be given honorary stauettes, while Glover will receive the Jean Hersholt Humanitarian Award at the Governors Awards on January 15, the Academy said in a statement. (Photo by LISA O'CONNOR / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Lisa O'Connor

„Nagy öröm számunkra, hogy négy olyan művésznek adhatjuk át az idei Kormányzói-díjakat, akik óriási hatással voltak mind a filmiparra, mint a társadalomra” – írta közleményében David Rubin, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) elnöke.

Jackson, aki Nick Furyt alakította a Bosszúállók-filmekben és egyéb Marvel mozikban, több mint 100 filmben szerepelt.

A Quentin Tarantino 1994-es klasszikusában, a Ponyvaregényben nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelölték.

Ullmann rendszeresen forgatott Ingmar Bergman svéd filmrendezővel. Játszott egyebek között a Personában, a Szenvedélyben és a Suttogások, sikolyokban. A legjobb színésznőnek járó Oscar-díjra jelölték az 1971-es Kivándorlók és az 1976-os Szemben önmagunkkal című filmekért.

May-t a legjobb adaptált forgatókönyv Oscar-díjára jelölték az 1978-as Ép testben épp, hogy élek és az 1998-as A nemzet színe-java című komédiákért. Pályafutása elején Mike Nicholsszal alkottak sikeres komikus duót.

Az egyebek között a Halálos fegyver-filmekből ismert Glover az igazságszolgáltatás és az emberi jogok védelmének szószólójaként érdemelte ki a Jean Hersholt Humanitárius-díjat. A színész jelenleg az UNICEF jószolgálati nagykövete.

A filmakadémia 12. kormányzói díjátadó ceremóniája 2022. január 15-én lesz a hollywoodi Ray Dolby Bálteremben.

A 94. Oscar-gálát március 27-én tartják.

Borítókép: Samuel L. Jackson az igazi nagyágyúk közé tartozik

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!