firenze

2021.04.26. 10:20

Vakolat alól kiszabadított freskókkal várja látogatóit az újranyitó Uffizi

A rejtőző falfestmények egyike a fiatal II. Cosimo de Medicit ábrázolja életnagyságban az 1600-as évekből.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elveszettnek hitt, ám nemrég újra felfedezett freskókkal várja látogatóit a firenzei Uffizi képtár, amikor a pandémia miatti több hónapos bezárás után újranyílik május 4-én.

A 17. és 18. századból származó freskókat a múzeum restaurálásán dolgozó szakemberek fedezték fel a vakolat alatt a nyugati szárnyban, ahová a látogatói bejáratot tervezik, amikor végre kinyithatják a kapukat.

A rejtőző freskók egyike a fiatal II. Cosimo de Medicit ábrázolja életnagyságban az 1600-as évekből, egy másik I. Ferdinánd nagyherceget. Az 1700-as évekből származnak a termek falait és mennyezetét díszítő növényi motívumok.

A földszinten és az alagsorban több mint 40 termet, 2000 négyzetméternyi területet újítottak fel, amelyek korábban használaton kívül voltak.

„Az elmúlt öt évben sok új teret újítottunk meg a múzeumban, ez lehetővé tette egy észszerűbb és biztonságosabb bejárat megnyitását is” – írta közleményében Eike Schmidt igazgató.

Az új bejárati rendszerben a látogatók a nyugati szárnyban vásárolják meg a jegyüket, vetik le a kabátjukat, az udvaron át jutnak a keleti szárnyba, ahol fémdetektoros vizsgálaton esnek át, felveszik a tárlatvezetés audioeszközét, mielőtt elkezdhetik a múzeum megtekintését.

Az Uffizi november 5. óta tart zárva, eközben télen két hétre kinyithatott, mert Toszkánában akkor a legalacsonyabb szintűnek ítélték a kockázatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!