nyílik

2021.03.15. 12:00

Indul a Mediciek titkos folyosójának felújítása Firenzében

A 10 millió eurót (3,6 milliárd forintot) felemésztő munka eredményeként az átjárót újra megnyitják, immár a széles nagyközönség előtt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Húsvét után megkezdődik Firenzében a Palazzo Vecchiót a Pitti-palotával összekötő Vasari-folyosónak, a Mediciek titkos átjárójának a felújítása.

A 10 millió eurót (3,6 milliárd forintot) felemésztő munka eredményeként az átjárót újra megnyitják, immár a széles nagyközönség előtt várhatóan 14-15 hónap múlva – jelentette be pénteken a projektben érintett Uffizi-képtár.

A Firenze történelmi belvárosában kialakított fedett folyosót 2016-ban zárták be biztonsági okokból. Az olaszul corridoio Vasarianónak nevezett átjárót addig is csak jelentős személyiségek és sok pénzt áldozó turisták látogatása alkalmával nyitották meg, a restaurálás után azonban mindenki előtt nyitva áll majd.

Az Uffizi-képtár igazgatója, Eike Schmidt a restaurálás megkezdését bejelentve közölte, hogy szeretné, ha a folyosót sikerülne megnyitni 2022. május 27-én, a súlyos anyagi károkat okozó és öt emberéletet követelő 1993-as maffiarobbantás évfordulóján. A felújított Vasari-folyosó becslések szerint 500 ezer látogatót fog vonzani évente.

A corridoio Vasariano egy egyedülálló építmény, amelynek segítségével a nagyhatalmú Medici család észrevétlenül kikémlelhette, mi történik Firenze belvárosában. I. Cosimo de' Medici firenzei fejedelem Giorgio Vasari építészt, festőt és művészeti írót bízta meg a tervezéssel, innen ered mai elnevezése.

Az 1565-ben épült, helyenként csak egy méter széles titkos átjáró, mely a Palazzo Vecchiót köti össze az Uffizin és a Ponte Vecchión keresztül a Pitti-palotával, egykor több mint 700 portrénak és önarcképnek adott otthont falain. A restaurálás után a folyosón már nem lesz ott a híres portrégyűjtemény, helyüket ókori római és görög feliratok, valamint 30 szobor foglalja el, tovább két emléktábla, amelyek közül az egyik az 1993-as maffiamerényletre, a másik az 1944-es náci pusztításra emlékeztet majd.

A renoválási munkálatok során megerősítik a 750 méter hosszú folyosó szerkezetét, helyreállítják a belső terét, hozzáférhetővé teszik a mozgáskorlátozottak számára, klímaberendezéssel és megfigyelőrendszerrel szerelik fel, öt vészkijáratot alakítanak ki benne és LED-es világítást kap. Az újdonságok között szerepel, hogy megnyitják a folyosónak mind a 73 ablakát.

Az Uffizi igazgatójának korábbi közlése szerint lesz egy XXL-jegy, amely hét firenzei kulturális intézménybe, a Palazzo Vecchióba, az Uffizibe, a Vasari-folyosóra, a Pitti-palotába, a Boboli-kertbe, a Belvedere-erődbe és a Bardini-kertbe biztosít belépést. Lesz egy külön jegy csak a folyosóra, amelyet főszezonban fejenként 45 euróért (14 ezer forintért), elő- és utószezonban 20 euróért járhatnak be az érdeklődők. A látogatók csak egy irányban mehetnek végig a folyosón, az Uffizitól a Pitti-palota felé és egyelőre úgy tűnik, hogy biztonsági okokból egyidőben legfeljebb 125 ember tartózkodhat benne.

Eike Schmidt hangsúlyozta, hogy történetében első alkalommal nyitják meg „demokratikusan, mindenki előtt” a műemléket. A folyósra korábban csak egyes túraszervezők vihettek be látogatókat, hatalmas haszonkulccsal dolgozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!