szenzáció

2021.02.15. 09:00

További kiadatlan írások jelennek meg Marcel Prousttól

A kötetet Nathalie Mauriac egyetemi tanár, a regényíró fivérének, Robert Proustnak a dédunokája állította össze.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

További kiadatlan írások jelennek meg márciusban Franciaországban Marcel Prousttól (1871–1922), az egyik legjelentősebbnek tartott 20. századi regény, Az eltűnt idő nyomában szerzőjétől.

A Les soixante-quinze feuillets et autres manuscrits inédits (A hetvenöt papírlap és más kiadatlan kéziratok) című kötet március 18-án kerül a könyvesboltokba – jelentette be pénteken a Gallimard kiadó.

Az írások 1908-ban keletkeztek, az idő tájt, amikor a nagy francia regényíróban és esszéistában, kritikusban körvonalazódott egy évvel később megkezdett híres regényciklusa, Az eltűnt idő nyomában formája. A kiadó szerint az írások a nagyregény „legkorábbi verziójával” ismertetik meg az olvasót.

A kötetet Nathalie Mauriac egyetemi tanár, a regényíró fivérének, Robert Proustnak a dédunokája állította össze.

Az Éditions de Fallois 2019-ben jelentetett meg Prousttól addig ismeretlen írásokat Le Mysterieux Correspondant et autres nouvelles inédites (A titokzatos tudósító és más meg nem jelent novellák) címmel. Azokat a szövegeket eredetileg Gyönyörűségek és napok című 1896-os művéhez, a könyv megjelenése előtt két-három évvel írta a szerző.

Az újabb Proust-kötet abból a kéziratgyűjteményből származik, amelyet Bernard de Fallois könyvkiadó 2018-as halálakor hagyományozott a Francia Nemzeti Könyvtárra. Ezen írások létezésének eddig csak egyetlen helyen volt nyoma, abban az előszóban, amelyet Bernard de Fallois írt Proust Contre Sainte-Beuve című, 1954-ben publikált művéhez.

Idén júliusban lesz Proust születésének 150. évfordulója, jövő év novemberében pedig halálának 100. évfordulója. Ez utóbbi alkalmából nagyszabású kiállításra készül 2022 őszére a Francia Nemzeti Könyvtár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!