újrahasznosítás

2021.02.09. 10:11

Kiselejtezett fegyverekből készít hangszert egy szerb szobrászművész

Az Újvidéki Művészi Akadémia tanára már sikerrel gordonkává alakított át egy páncéltörő rakétavetőt és gitárt fabrikált egy Zastava M70-es gépkarabélyból.

Srdjan Sarovic, visual artist and a war veteran, plays on a guitar made of M70 rifle and a helmet, made by Serbian sculptor Nikola Macura at his studio, in Novi Sad on February 1, 2021. - Macura, 42, is trying to transform these former forces of destruction into vessels of creation in a region that still bears the scars from the 1990s wars that unravelled Yugoslavia (Photo by Andrej ISAKOVIC / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andrej ISAKOVIC

Kiselejtezett fegyverekből és egyéb harci eszközökből készít hangszereket egy újvidéki szerb szobrászművész, hogy a rombolás eszközeit az alkotás eszközeivé alakítsa át.

A 42 éves Nikola Macura, az Újvidéki Művészi Akadémia tanára a katonai ócskavastelepeken guberálva gyűjti össze azokat a fegyvereket és alkatrészeket, amelyeket hangszerré transzformálhat.

A szobrász már sikerrel gordonkává alakított át egy páncéltörő rakétavetőt és egy katonai benzineskannát, gitárt fabrikált egy Zastava M70-es gépkarabélyból és egy katonai sisakból, valamint hegedűt rakott össze egy géppuska tölténytárából és egy elsősegélycsomagból.

„Mindenfelé puskák vannak. Annyira körülvesz bennünket a rombolás, hogy már észre sem vesszük” – mondta Macura az AFP-nek.

Az utánpótlás kiapadhatatlannak tűnik, mert az 1990-es évek délszláv háborúinak következményeként szerte az országban megszokott látványt nyújtanak a kiszuperált hadi eszközöket, köztük hatástalanított lőfegyvereket, bombákat, gázálarcokat, harci járműveket, radarokat, sőt katonai repülőgépek jókora darabjait fillérekért árusító ócskavastelepek.

Nikola Macura célja egy egész zenekar felállítása fegyverből fabrikált hangszerekkel és részben háborús veterán zenészekkel. „Lehetőséget akarok adni a háborúban részt vevő embereknek arra, hogy rombolásra használt eszközökkel most zenét állítsanak elő” – mondta.

A leendő „fegyverzenekar” egyik tagjának már sikerült megnyerni Srdjan Sarovic háborús veteránt, képzőművészt, aki szívesen játszik a gitáron, amelyet Macura egy karabélyból és egy sisakból rakott össze.

A szobrász legközelebb egy harckocsit szeretne átalakítani olyan ütőhangszerré, amelyen egy időben öt ember zenélhetne. A békés célúvá varázsolt tankot rózsaszínűre akarja festeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!