feltárás

2021.01.31. 17:30

Aquinói Szent Tamást ábrázoló freskót találtak Firenzében

Valószínűleg a legrégebbi Aquinói Szent Tamást (1225-1274) ábrázoló ismert freskót tárták fel Firenzében.

St. Thomas Aquinas (1214-74) and Louis IX (1215-70) (tempera on panel) by Manuel, Niklaus (dit Deutsch) (c.1484-1530); Musee des Beaux-Arts, Basel, Switzerland; (add.info.: Saint Thomas d'Aquin a la Table du Roi Saint Louis; Tommaso d'Aquino)

Forrás: Illusztráció / AFP / Musee des Beaux-Arts, Basel, Switzerland

Fotó: leemage via AFP

A Santa Maria Novella templomban egy gipszréteg alatt bukkantak az 1320 körülre datált freskóra – közölte a Kathpress katolikus hírügynökség a Vatican News portálra hivatkozva.

A képet egy név szerint nem ismert, 1290 és 1320 között Firenzében alkotó művész, a Szent Cecília mestere munkájának tulajdonítják.

A képen Aquinói Szent Tamás egy katedrán ül, előtte egy könyv fekszik, amelyből fénysugarak áradnak hallgatósága felé. Jobbján és balján angyalfigurák láthatók, akik irattekercseket és könyveket visznek elé.

Aquinói Szent Tamás

domonkos rendi szerzetes a középkor egyik legjelentősebb teológusa volt. Olaszországban született, sokáig Párizsban tanított és jelentősen hozzájárult az ókori görög filozófia, többek között Arisztotelész filozófiájának a nyugati gondolkodásba és teológiába való integrálásához. A nevével fémjelzett skolasztikus filozófia évszázadokon át meghatározó volt, különösképpen a katolikus teológia számára.

Borítókép: Illusztrációfotó / tablóképen Auinoi Szent Tamás és Szent IX. Lajos francia király; Musee des Beaux-Arts, Bázel, Svájc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!