most zárták az évet

2020.04.13. 18:13

Sosem keresték fel ennyien az első atombomba ledobására emlékeztető helyet

Rekordot döntött a hirosimai Béke Emlékmúzeum látogatóinak száma a márciussal zárult pénzügyi évben annak ellenére, hogy a fenyegető koronavírus-járvány miatt februárban már kevesebben keresték fel és február 29-én be is zárták az emlékhelyet.

A múzeum adatai szerint a 2019-es pénzügyi évben minden korábbinál több, 1,76 millió érdeklődő kereste fel az első atombomba ledobására emlékeztető helyet, ezen belül 520 ezerrel rekordot döntött a külföldi látogatók száma, 88 ezerrel haladva meg az egy évvel korábbit.

A korábbi látogatottsági rekord a 2016-os pénzügyi évben született, amikor – még a szezon kezdetén, májusban – az első hivatalban lévő amerikai elnökként Barack Obama is felkereste a Béke Emlékmúzeumot.

Az újabb látogatottsági rekordhoz vélhetően hozzájárult, hogy az 1945-ös atombomba-támadás áldozatainak személyes tárgyaival és új fényképekkel kibővített állandó kiállítással nyílt meg tavaly áprilisban az emlékmúzeum főépülete két évig tartó felújítás után. A járványveszély kezdetéig, januárig 20 százalékkal volt magasabb a látogatók száma az előző évinél.

A felújított keleti épületszárnyban jelenleg 540 tárgy van kiállítva. Az újonnan kihelyezett képek egyike egy életnagyságú fotó egy lányról, aki az atombomba által elpusztított terület előtt áll; a fekete-fehér fényképek egy része a súlyosan összeégett áldozatokat örökíti meg.

Az intézmény szerint az áldozatok ruháinak, cipőinek, fényképeinek és rajzainak bemutatásával sikerül mélyebb hatást gyakorolni a látogatókra, mint azzal, ha csupán magyarázó szövegeket használnak. A főépületben továbbá külön szekciót alakítottak ki az atombomba-támadáskor Hirosimában lévő amerikai hadifoglyoknak és a többi külföldi áldozatnak.

A főépületnek számító keleti szárnyban kaptak helyet azok a papírdarvak is, amelyeket Barack Obama ajándékozott az intézménynek a japán városban tett látogatásakor.

A múzeum főépületét 2017 áprilisában zárták be, hogy megújítsák állandó kiállítását és földrengésbiztossá tegyék a szerkezetét. A múzeumban ez volt a harmadik jelentősebb renoválás az intézmény 1955-ös megnyitása óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!