különleges megemlékezés

2019.07.08. 17:00

Képregényekben elevenedik meg Lengyelország történelme

A decemberben debütáló kiadványok Lengyelország viharos 20. századi történelmének főbb eseményeit tükrözik.

Lengyelország kulturális minisztere és a lodzi EC1 Miasto Kultury közösen készül a lengyel képregények 100. évfordulójának megünneplésére, amelynek keretében az ország történelmének elmúlt száz évét képregényeken keresztül mutatják be – adta hírül a V4 hírügynökség.

A képregények által lefedett érák közé tartozik az első és második világháború közti időszak, Lengyelország náci, majd szovjet megszállása, valamint a demokrácia megszületése, amely 2019-ben ünnepli 30. születésnapját.

A képregények egyik szereplőjét a lengyel képregény-rajongók már jól ismerhetik. Froncek – akinek a karakterét Franciszek Struzik találta ki 1936-ban – egy munkanélküli férfi, aki hősies életutat jár be: szolgál a katonaságnál, harcol a bolsevikok ellen, és beutazza a világot.

A lengyel képregények főszereplője Froncek, a munkanélküli kalapos férfi

A lengyel képregények rajongói által felismerhető többi karakter közé tartozik Tytus, Romek és A’Tomek, akik a Lengyel Népköztársaság marxista-leninista kormánya ellen harcolnak.

Bár a képregények az elmúlt 100 évet tükrözik, a kiállítás csúcstechnológiát alkalmaz. A virtuális valóságra épülő térben a látogatók külön szemüveg és fejhallgató segítségével merülhetnek el a képregények világában, ahol átélhetik az ország történelmi eseményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!