művészete bölcsője

2019.05.30. 13:19

André Kertész-fotókiállítás nyílt Moszkvában

A tárlaton látható képeket még maga a művész válogatta össze élete alkonyán.

Varsó, 2017. június 7. Látogatók a varsói Nemzeti Múzeumban rendezett "The Way They See. An Overview of Hungarian Photography" címû magyar fotókiállításon 2017. június 7-én. Robert Capa, André Kertész, Munkácsi Márton, Moholy-Nagy László, Kepes György, Lucien Hervé, Brassai és Besnyõ Éva mûvein kívül az elmúlt 150 év legkiemelkedõbb magyar mûvészeinek alkotásaiból nyílt fotótörténeti kiállítás a lengyel fõvárosban. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Radek Pietruszka

Szigetbecse, művészetem bölcsője címmel André Kertész fotóiból látható kiállítás csütörtöktől az orosz fővárosban, a Multimedia Art Musemban, a XI. Moszkvai Nemzetközi Biennálé keretében.

Mint a tárlat ajánlójában Csizek Gabriella kurátor rámutatott, a kiállításon látható képeket maga Kertész válogatta élete alkonyán, ajándékul Szigetbecsének.

André Kertész gyermekkorának nyarait töltötte Szigetbecsén, nagybátyjánál.

1984-es magyarországi útján felkereste a Pest megyei települést, és állandó kiállítás céljára számos fotót adományozott a településnek. Az ott létrehozott emlékházba került halála után New York-i lakásából néhány bútor és személyes tárgy is.

A kiállítás ajánlója szerint a retrospektív tárlat nemcsak a településhez köthető felvételeket, hanem a világhírű alkotó hét évtizedet átölelő életművének ismert darabjait is tartalmazza.

A kurátor emlékeztetett arra, hogy André Kertész Európához és Amerikához köthető univerzumában megteremtette a modern fotográfiai látásmód formanyelvét.

A Moszkvában szeptember 1-ig megtekinthető kiállítás anyagát, amelyet a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és a szigetbecsei André Kertész Fotómúzeum és Emlékház készített elő, első alkalommal mutatták be külföldön.

A borítókép illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!