Földgáz

2022.08.10. 10:13

Újabb próbafúrásokba kezd Törökország a Földközi-tengeren

A korlátozott számú gázlelőhellyel rendelkező Törökország két év szünet után kezdi újra a próbafúrásokat.

Fotó: Shutterstock

Újabb próbafúrásokba kezd Törökország a Földközi-tengeren – jelentette be a török elnök kedden.

Recep Tayyip Erdogan Mersinben beszélt, egy újabb török kutatóhajó elindításakor. A fúróhajó Gazipasa régió közelében két hónapon át folytat majd próbafúrásokat, kizárólag török vizeken. A török elnök szerint így elkerülhető, hogy újabb területi vita alakuljon ki Görögországokkal és Ciprussal.

Erdogan becslése szerint országa 2022-es gázszámlája elérheti a 100 milliárd dollárt, így a kutatás célja a saját forrásaik növelése és a költségvetési hiány csökkentése. Az Abduhamid Han nevű fúróhajót – amely 12 kilométeres mélységű fúrásokra is képes – az új török energiapolitika szimbólumának szánják, amellyel előnyre tehetnek szert a lelőhelyekért vívott versenyben.  

A korlátozott számú gázlelőhellyel rendelkező Törökország két év szünet után kezdi újra a próbafúrásokat. Korábban Görögországgal és Ciprussal is vitája alakult ki a fúrások helyét illetően. A konfliktus török hadihajók mozgósítását, majd az Európai Unió tiltakozását váltotta ki.

Törökország és Görögország között jelenleg is feszültség van amiatt, hogy Erdogan szerint a görögök az Égei-tengeren lévő szigetekre fegyvereket szállítanak, miközben demilitarizált övezetről van szó. Athén visszautasítja a vádakat. A görög kormányszóvivő a hírre reagálva csak annyit közölt hogy tanulmányozzák a helyzetet és ha kell, megvédik a görög állam szuverenitását és biztonságát.

A Földközi-tenger keleti térsége az utóbbi évtizedben értékelődött fel, miután több próbafúrás is azt bizonyította, hogy nagy kiterjedésű földgázlelőhelyeket foglalhat magában. A part menti államok között azonban vita alakult ki, ami arra vezethető vissza, hogy az Oszmán Birodalom bukása óta folyamatos vita tárgyát képezik az országok tengeri határai.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!