Nyomás alatt az olajvállalatok

2022.05.13. 18:18

Magas olajárak várhatóak 2022 egészében

A társadalomra nézve a magas olajárak súlyos inflációt okoznak, az Egyesült Államokban rekordszintre emelkedtek az üzemanyagárak, ami miatt a Biden- adminisztráció nyomást helyez az olajvállalatokra, hogy növeljék a kitermelésüket.

Joe Biden azonban eredménytelenül próbálja felpörgetni a kitermelést, mivel a nagy olajcégek  kibújnak a kérés alól. Az olajtársaságok arra hivatkoznak, hogy

csak mérsékelten tudják növelni a termelésüket az ellátási láncokban bekövetkezett szakadások és a munkaerőhiány miatt.

Ennek ellenére a cégek eredménye az egekben van. Az Ukrajnában zajló háború hatásai nem csak felhajtották az energiahordozók értékét, de magas szinten is tartják - írja a vg.hu. Ezt jól szemlélteti, hogy a Saudi Aramco nettó eredménye 124 százalékkal nőt 2021-ben az előző évhez viszonyítva. Az amerikai Exxon Mobile is szép eredményeket produkált, ami az idei első negyedévben megduplázta a profitját a 2021-es első három hónaphoz képest. Érdekesség, hogy az Exxon Mobil annak ellenére teljesített kiemelkedően, hogy a hűború miatt felszámolta az oroszországi jelenlétét, ami jelentős kiadásokkal járt.

Általánosságban az olajtársaságok a magasabb nyersolajárakra a termelés erőteljes növelésével reagálnának. Normális körülmények között ilyenkor a megnövekedett kínálat az árak csökkenéséhez vezet, azonban a

szállítási láncok töredezettsége, a munkaerőhiány, illetve az orosz olajra kivetett szankciók miatt a megnövelt kitermelés nem valószínű, hogy az árak normalizálódásához fog vezetni rövid távon.

Az elszálló olajárakra reagálva sokan felvetették annak a lehetőségét, hogy a palaolaj nagyobb mennyiségű piacra engedésével le lehetne szorítani a világpiaci árát a fekete aranynak. Ez működőképes alternatíva lehetne, viszont jelentős árat kellen fizetni érte. A palaolaj kitermelése ugyanis a jelenlegi technológiákkal nem csak drágább, mint a hagyományos kitermelés, de kifejezetten káros is a környezetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!