elégtelen többlettermelés

2021.10.05. 13:30

Folytatódik a kőolaj drágulása

A hétfői két százalékos drágulás után kedden reggel folytatódott a kőolaj áremelkedése annak hatására, hogy az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők informális szövetsége, az OPEC+ a havi termelési kvóta csupán napi 400 ezer hordós megemelése mellett döntött.

A hétfői döntést megelőzően voltak olyan piaci várakozások, hogy az OPEC+ napi 800 ezer hordós termelésnövelésről határozhat, hogy elejét vegye a kőolaj további drágulásának, ami már akár a globális gazdaság növekedését is lassíthatja.

A decemberi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 2018 októbere óta legmagasabb szinten, 81,46 dolláron állt kedden kora reggel, ami 20 cent drágulás a hétfői záróértékéhez viszonyítva.

A nyugati féltekén irányadó, novemberi jegyzésű WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2014 novembere óta a legmagasabb szintre, 77,71 dollárra emelkedett, ami a hétfői záróértékéhez viszonyítva 9 centes drágulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!