Jól alakuló fizetések

2019.07.11. 11:44

Európa élvonalában van Magyarország a lakásárak emelkedésében

Az év első három hónapjában az unióban átlagosan 4 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, Magyarországon viszont 11,3 százalékkal.

Az eredmények hátterében a magyar gazdaság jó teljesítménye, a bérek folyamatos emelkedése áll. A lakásárak további növekedésére vélhetően a demográfiai program lakásvásárlást ösztönző elemei, illetve a 2020-tól megváltozó áfa-szabályok is hatással lesznek az ingatlan.com és az OTP Ingatlanpont elemzései szerint, amelyekben az Eurostat 2019. első negyedéves lakásárakat vizsgáló adataira reagáltak.

Az Eurostat adatai szerint az év első három hónapjában az unióban átlagosan 4 százalékkal drágultak a lakások éves összevetésben, Magyarországon viszont 11,3 százalékkal, ezzel az értékkel Magyarország áll az első helyen az unióban.

Az ingatlan.com közölte, az Eurostat adatai szerint a magyarországi lakásárak 2015 és 2018 között 32 százalékkal emelkedtek, ez a legmagasabb érték az Európai Unióban.

A dobogón Írország és Csehország szerepel 31, illetve 30 százalékos emelkedéssel, majd Lettország következik 29 százalékkal.

A lakások iránti keresletben kulcsszerepe van a fizetések alakulásának, ebből a szempontból is a legjobbak közé tartozik Magyarország, ugyanis 2015 és 2018 között 29 százalékkal emelkedtek a bérek. Ezt az eredményt csak Litvánia múlta felül, ahol az Eurostat 30 százalékos béremelést regisztrált.

A bérek emelkedése mellett a GDP bővülését tekintve is előkelő helyen szerepel a magyar gazdaság az unióban. Az Eurostat megállapította, hogy egy emberre vetítve a GDP három év alatt közel 20 százalékkal emelkedett Magyarországon, ami az unióban a hetedik legjobb eredmény.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az ingatlanárak változása a legtöbb uniós országban a béremelkedéstől vagy épp a gazdasági növekedéstől függ, így a lakásdrágulás üteme részben ezeknek a függvénye. Mindez pedig azt jelenti, hogy amíg a gazdaság jó teljesítményt mutat, és a bérek is folyamatosan növekednek, addig a lakásárak emelkedhetnek.

Az OTP Ingatlanpont elemzésében kiemelte, a magyarországi lakásárak nominál értéken emelkedtek 11,3 százalékkal, reálértéken, azaz az inflációtól tisztított árakat vizsgálva az emelkedés 7,4 százalékos. Ez utóbbi alapján Magyarország a dobogó második helyén áll Portugália mögött.

Hozzátették, Magyarországot a lakásárak emelkedését tekintve Horvátország, Lengyelország, Szlovénia, Csehország és Bulgária követik 6-7 százalék közötti értékkel.

Miközben a legnagyobb európai gazdaságok ennél jóval szerényebb lakásár-változást produkáltak: a német 3,7 százalékot, a francia 1,7 százalékot, míg az Egyesült Királyságé 0,1 százalékot.

Az OTP Ingatlanpont szerint a már hatodik éve meredek áremelkedés valószínűleg lassuló ütemben, de tovább kitarthat.

Egyrészt a most bevezetett demográfiai program lakásvásárlást ösztönző elemeinek hatására, másrészt pedig a 2020-tól megváltozó áfaszabályok miatt, hiszen jövőre 27 százalékra emelkedik az új lakások áfája a jelenlegi 5 százalékról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!