Őszintén szólva

2022.04.22. 06:00

Végre kiderült a régen várt igazság Schumacherről: soha többé nem lesz egészséges

A hétszeres német világbajnok 2013. december 29-én szenvedett súlyos balesetet a francia Alpokban, ahol családjával síelt.

A Forma-1-es legendát mentőhelikopterrel szállították a grenoble-i kórházba, ahol két műtéten esett át, és kómába helyezték. Az orvosok szerint a balesetben meghalt volna, ha nem használja a sisakját. Az eset Méribel közelében történt, a baleset után a legendás autóversenyző maradandó agykárosodást szenvedett. Kilenc éve tart a rehabilitációja, azonban azon kívül, hogy életben van, nem sok egyéb információ szivárog ki a német állapotáról - írja az Origo.

A család privát életét felesége, Corinna Schumacher erőn felül óvja meg a nyilvánosság elől, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a lehető legnyugodtabb körülményeket biztosítsa férje számára a felépüléshez - amely azonban szinte biztosan sosem következik már be. 

A pilóta egykori csapatfőnöke, Jean Todt is elmondta: "Corinna nagyszerű nő, aki irányítja és szervezi a családja életét. Nagyon jól alkalmazkodott a kialakult helyzethez, remek munkát végez. Én bízom benne, ő pedig bízik bennem, ami sokat jelent nekem. Az orvosai munkájának és Corinna közreműködésének köszönhetően – aki a végsőkig harcolt a férje életéért -, Michael Schumacher tovább küzd, de a baleset következményei nem tűntek el. Corinna most ezek ellen harcol. Reméljük, hogy a dolgok lassan, de biztosan javulni fognak."

Forrás: AFP

Borzalmas sérülések

2013 decemberében vele volt fia, Mick Schumacher is, aki szemtanúja volt apja tragikus síbalesetének. Mickkel ereszkedtek le a Combe de Saulire-en, a francia Alpokban, ahol egy pályán kívüli területen áthaladva a hétszeres világbajnok elesett, és beütötte a fejét egy sziklába. Hiába viselt bukósisakot, nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. Schumachert kórházba szállították, és az orvosok kómában tartották a drámai balesetet követően, miközben az élete megmentésén dolgoztak. Csak lassan, fokozatosan próbálták kihozni a kómából, hogy minél több időt adjanak az agynak a regenerálódásra. Teljesen felébreszteni egy évvel később, 2014-ben sikerült.

Ezt követően családja hazaköltöztette a svájci Glandbe, ahol folytatta rehabilitációját. 2014-ben a Telegraph arról számolt be, hogy a versenyző lebénult és kerekesszékben van.

Jean Todt 2019-ben meglepő nyilatkozatot tett. "Mindig óvatos vagyok az ilyen kijelentésekkel, de ez igaz. Megnéztünk közösen egy futamot Michael Schumacherrel az otthonában, Svájcban. Michael a legjobb kezekben van, minden szükséges ellátást és támogatást megkap, mind a családjától, mind pedig az őt kezelő szakemberektől. Nem adja fel, és folytatja a harcot" - mondta Todt, aki megemlítette azt is, hogy kommunikáció közöttük már nem egészen olyan, mint egykor volt.

Egy másik, optimista kijelentés az F1 korábbi főnökétől, Bernie Ecclestone-tól származik, aki arra számított, hogy Michael egyszer maga is válaszolhat az egészségi állapotával kapcsolatos kérdésekre. Ecclestone azt mondta: "Jelenleg nincs velünk. De ha jobban lesz, minden kérdésre válaszol." Hogy Ecclestone ezt mire alapozta, nagy kérdés.

Csak Corinnán keresztül lehet bejutni hozzá

Michael Schumachert csak olyan emberek láthatják, akiket a család a beteg közelébe enged. Luca Badoer, Schumacher korábbi versenyzőtársa volt a Ferrarinál. Badoer azt mondta, hogy a hétszeres világbajnok felesége dönti el, ki tehet látogatást Schumacher betegágyánál. 

Michael Schumacher korábbi menedzsere, Willi Weber arról számolt be a sajtónak, hogy Corinna nem engedte meg, hogy meglátogassa a hétszeres világbajnokot.  

A német RTL egyik műsorában a következőket nyilatkozta: "Tudom, hogy Michael súlyosan megsérült, de sajnos azt nem, hogy hol tart a rehabilitációban. Szeretném tudni, hogy van. Szívesen kezet fognék vele, vagy megsimogatnám az arcát. Sajnos ezt Corinna elutasítja. Valószínűleg attól tart, hogy azonnal felismerem a valós helyzetet, és nyilvánosságra hoznám az igazságot."

Forrás: AFP

A legtöbbet Piero Ferrari – a híres olasz autógyártó alelnöke – árult el Schumacher állapotáról:


"Sajnálom, hogy ma már úgy beszélünk róla, mintha meghalt volna. Nem halt meg, életben van, de nem tud kommunikálni. Örülök, hogy Schumacher otthonában láttak vendégül és együtt fogyaszthattunk el egy üveg vörösbort. Nagyon élvezte az intimitást és a nyugalmat" - tette hozzá.

Soha nem fog meggyógyulni 
A sarkos véleményt megfogalmazó Willi Weber nem járt messze az igazságtól nyilatkozatában.  Nemes György 1986-1992 között a Forma-1-es Magyar Nagydíjak vezető főorvosa volt, ő így vélekedik a helyzetről:

A versenyző orvosi szaknyelven vigil kómában, vagyis éber kómában van. Én 2013-ban is azt mondtam, hogy sok reménye nincs a teljes felépülésre. Az éber kómában fekvő beteg kezét, ha megszúrják egy tűvel, akkor elhúzza a kezét, de ez egy rövidre zárt reflexfolyamat és nem tudatos tevékenység. Az, hogy ő még életben van, kizárólag a gondos ápolásnak köszönhető. Nagy gondot jelent a táplálása, amely csövön keresztül történik. Ha azt olvassuk, hogy valaki Schumacherrel együtt nézett egy futamot, ez hihető, mert a beteget fel lehet ültetni, oda lehet tenni egy tévé elé, de ekkor sem tudja, hogy mi történik vele.

 

Forrás: AFP

A Schumacherrel kapcsolatos híreket a család is generálja. Nem véletlen, mert nem örülnek a média állandó érdeklődésének, de azt ők is megértik, hogy az egész világ kíváncsi Schumacher állapotára. Ugyanakkor ebben az esetben az idő nem neki dolgozik.


Abban senki se reménykedjen, hogy egyszer csak magához tér, felkel és az élete ugyanúgy folytatódik, mint a balesete előtt. A kezelőorvosok nem tehetik meg, hogy egyszer csak leveszik a gépről, vagy nem adnak neki enni. Csak a család dönthet ebben a kérdésben.

 Nagyon sok energiával és még több pénzzel Schumacher jelenlegi állapota fenntartható, de ezt életnek a szó klasszikus értelmében véve nem lehet nevezni.

Szinte megjósolta a balesetet
Nemrég a Netflixen mutatták be a Schumacher című dokumentumfilmet, amelyben Corinna  felfedte férje baljós szavait a tragikus baleset előtt:

"Nem sokkal azelőtt, hogy megtörtént a tragédia Méribelben, azt mondta nekem, hogy a hó nem optimális, és elrepülhetnénk Dubaiba ejtőernyőzni. Soha nem hibáztattam Istent a történtekért. Ez nagyon nagy balszerencse volt, ami bárkinek az életében bekövetkezhet. Sosem jó azt kérdezgetni, hogy miért történik ez Michaellel vagy velünk. Azt is kérdezhetnénk, hogy miért történik ez másokkal. Természetesen minden nap hiányzik Michael. De nem csak nekem hiányzik."

2020-ban őssejtműtétet terveztek a német számára, hogy megpróbálják regenerálni az idegrendszerét. Ez azonban elmaradt.További beszámolók szerint a hétszeres világbajnok izomsorvadásban és csontritkulásban szenved, a rengeteg ágyban töltött idő miatt.

Michael Schumacher 2022. január 3-án ünnepelte az 52. születésnapját családja svájci otthonában. A világbajnok örökségét fia, Mick viszi tovább, aki 2021-ben debütált az F1-ben az amerikai Haas csapatnál.

 

Forrás: AFP


Mick arról beszélt, hogy apja nyomdokaiba szeretne lépni: "Nem zavarnak az édesapámmal kapcsolatos folyamatos kérdések és a vele való összehasonlítás. Számomra ő minden idők legjobbja ebben a sportágban. Nem értem, miért kellene ezt figyelmen kívül hagynom."

A legújabb jelentések szerint Corinna most 5 millió fontért eladásra kínálta azt a családi házat, amelyben a svájci Genfben 2002 óta Michael Schumacherrel éltek. 

Borítókép: AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!