Bulvár-celeb

2021.09.08. 14:50

Döbbenetes felfedezés: ilyen szaguk van valójában a földönkívülieknek

Egy különleges vegyület az oka.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Különleges, nem teljesen hétköznapi problémát feszegető cikket közölt a magyar National Geographic, amiben a szerzők azt boncolgatják, vajon milyen szaga van egy földönkívülinek. Mint a címben is elárultuk, pokoli bűzre kell számítania annak, aki valaha is találkozik majd eggyel – írja a Bors.

Mérgező bűz

A cikk szerint a foszfin egy rendkívül rossz szagú, ráadásul mérgező gáz számunkra itt a Földön, és a pingvinek ürülékhalmai, vagy a mocsarakból felszivárgó gázok közt találkozhatunk vele.

A gáz gyúlékony, könnyen reakcióba lép a légkörünk egyes gázaival, és az oxigént lélegző földi létformák igyekeznek minél inkább elkerülni, mivel számukra mérgező.

A Massachusetts-i Műszaki Egyetem (MIT) kutatói által felállított új elmélet szerint azonban fontos terméke az anaerob élővilágnak, amelynek nincs szüksége oxingénre. A kutatók részletesen végigvizsgáltak számtalan különféle lehetőséget e molekula létrejöttére, és ezekből az elemzésekből kiderült, hogy a foszfin semmi más módon nem jöhet létre, mint az oxigénmentes életmódú élőlények segítségével. Ez viszont azt jelenti, hogy amennyiben egy exobolygó színképében e molekula észlelhető a jövőben, akkor ott jelen van az élet – anaerob formája.

Ha foszin van, élőlény is van

A foszfinnak ugyanis kizárólag élőlények lehetnek a forrásai és kiválóan alkalmas az oxigénmentes életformák kimutatására. A hosszú évek alatt szisztematikusan végzett kémiai vizsgálatok megerősítették: csak biológiai úton keletkezhet, ugyanis a létrejöttéhez olyan energiára van szükség, amelyet semmiféle más folyamat nem tudna biztosítani.

Leegyszerűsítve: ha egy bolygón ilyen büdös gázt találnak a kutatók, biztosak lehetnek benne, hogy azt egy (vagy éppen több millió) élőlény állította elő, vagyis földönkívüli.

A módszer nem csak a „büdös” földönkívüliek kimutatására alkalmazható, hanem több molekula révén újabb kutatások indulhatnak és talán más molekulákról is kideríthető, hogy az életre utaló jelként értelmezhetőek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!