Bulvár-celeb

2021.08.07. 15:08

Tömegesen pusztulnak a macskák egy fertőzött táp miatt

Hiába hívta vissza hetekkel ezelőtt a boltok polcairól és figyelmeztette a macskatulajdonosokat az angliai élelmiszerbiztonsági hatóság, úgy tűnik, még mindig sokan nem veszik komolyan, hogy az egyik macskatáp súlyos mérgezést és halált okozhat az állatoknál.

Eddig több mint 300 macska pusztult el csak azért, mert továbbra is etették az állatokat a fertőzött táppal. A The Guardian nyomán az Origo számolt be róla, hogy a Royal Veterinary College, vagyis a londoni állatorvosi egyetem szerint a múlt hónapban, Nagy-Britanniában összesen

528 macskát vittek állatorvoshoz mérgezéses tünetekkel.

Bár úgy számolnak, hogy a valódi esetszám ennél jóval magasabb lehet, így is több mint 60 százalékukkal már túl későn fordultak orvoshoz: a macskák elpusztultak.

Az állatorvosi egyetem eddig vizsgálatai alapján

egy gombafertőzés áll a tömeges macskapusztulás hátterében,

de hivatalosan ezt még nem erősítették meg. A Sainsbury ennek ellenére június közepén visszahívta a veszélyes hipoallergén macskaeledeleket (az Applaws márkát), ám úgy tűnik, a vásárlók egy része megsem törődik a hetek óta érvényben lévő figyelmeztetéssel.

Még mindig nem jutott el elég gazdihoz a figyelmeztetés
Fotó: Shutterstock / illusztráció

A portál beszélt néhány macskatartóval, akik a közelmúltban veszítették el kedvenceiket. Egyikük azt mondta, korábban nem hallott a termékvisszahívásról, ezért etette macskáját továbbra is Applaws táppal. Más azt mesélte, csak akkor döbbentek rá, miért pusztult el öt napig tartó betegség után a kedvencük, amikor az egyik webshopban meglátták a figyelmeztetést.

A gomba, amely a mérgezést okozza,

meleg és párás körülmények között tud elszaporodni a növényeken, a gabonaféléken, élelmiszerekben, sőt, a fűszerekben, aszalt gyümölcsökben és akár a kávéban is.

 

A gyártó a The Guardiannek azt mondta, mindent megtesznek, hogy együttműködjenek a londoni állatorvosi egyetemmel és a hatóságokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában