Gyász

2020.11.29. 13:52

Meghalt David Prowse, aki Darth Vadert játszotta a Csillagok háborújában

Nyolcvanöt éves korában szombaton meghalt David Prowse brit színész, Darth Vader megszemélyesítője az első Csillagok háborúja trilógiában – közölte a színész ügynöksége.

David Prowse, az eredeti Csillagok háborúja című filmekben Darth Vader sötét nagyurat alakító brit színész (b) és egy Vadernek öltözött férfi az ‘I Am Your Father’ című alkotás vetítése alkalmából rendezett fotózáson a 48. Sitges Nemzetközi Filmfesztiválon 2015. október 12-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Susanna Saez

Nagy sajnálattal és szívszorító szomorúsággal tölt el minket és rajongók millióit szerte a világon, amikor bejelentjük, hogy ügyfelünk, Dave Prowse, a Brit Birodalom Rendjének tagja, 85 éves korában elhunyt

írták Twitteren-üzenetükben.

A tájékoztatás szerint a brit színészt rövid betegséget követően érte a halál.

Prowse az angliai Bristolban született, fiatalkorában súlyemeléssel foglalkozott, amely sportban számos bajnokságot nyert.

Hollywoodban eleinte, készülve a színészi életre, testépítőként dolgozott. Feladata a színészek felkészítése volt a szerepre. Ő segítette az amerikai Christopher Reevet is Superman filmbeli alakításához. Prowse később maga is színésznek állt, számos horrorfilmben kapott szerepet.

George Lucas rendező és producer felkérte Chewbacca és Darth Vader szerepére a Csillagok háborújában. A The Guardian című brit lap azt írta, hogy a színész azért választotta Vader nagyúr szerepét, mert mint mondta, a gonoszra mindenki emlékezik.

A film forgatása során többnyire ő alakította Vadert, de az alak nem az ő hangjával szólalt meg erős brit akcentusa miatt. Vadernek James Earl Jones amerikai színész kölcsönözte hangját.

Prowse ismert volt még a Green Cross Man című, brit közlekedésbiztonsági kampányfilmből, amelyben egy hőst alakított, aki a gyerekeknek segített megtanulni, miként kell átkelni az úttesten. A huszonhárom évig tartó (1967-1990) alakítás eredményeképpen II. Erzsébet brit uralkodó a Brit Birodalom Rendje kitüntetést adományozta neki.

Borítókép: David Prowse, az eredeti Csillagok háborúja című filmekben Darth Vader sötét nagyurat alakító brit színész (b) és egy Vadernek öltözött férfi a 48. Sitges Nemzetközi Filmfesztiválon 2015. október 12-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!