Mustra

2020.08.24. 14:17

Steve McQueen új filmjével nyit a Londoni Filmfesztivál

Steve McQueen Mangrove című filmjével nyílik meg októberben a BFI Londoni Filmfesztivál – jelentették be hétfőn a szervezők.

Steve McQueen brit művész és filmrendező a Year 3 (Harmadik év) című, londoni iskolák osztályképeiből készített alkotása előtt a londoni Tate Britain múzeumban 2019. november 11-én.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Neil Hall

A Londoni Filmfesztivál idei hibrid verzióját október 7. és 18. között tartják meg.

A nemzetközi filmmustra a pandémia miatt zömmel a virtuális térbe költözik.

A nyitófilmnek választott Mangrove egyike lesz a fesztivál 12 filmjének, amelyeket a Brit Filmintézet londoni központjában és Anglia-szerte több városban is vetítenek majd, miközben a fesztivál további 55 produkciójának online premiereket szerveznek a The Hollywood Reporter beszámolója szerint.

Steve McQueennek három éven belül ez a második filmje, amely megnyitja a Londoni Filmfesztivált: 2018-ben a Nyughatatlan özvegyek című filmjét választották nyitófilmnek a szervezők.

A Letitia Wright, Shaun Parkes és Malachi Kirby főszereplésével forgatott Mangrove egy londoni fekete aktivista csoport, a Mangrove 9 történetét dolgozza fel. A Mangrove étterem a londoni fekete közösség gyülekezőhelye volt, ahol rendszeresen razziázott a rendőrség. Az emiatt szervezett tiltakozó felvonuláson a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, sok demonstrálót letartóztattak, és kilencük ellen vádat emeltek. A film az 1970-ben az Old Baileyben megrendezett tárgyalásukat is bemutatja. A forgatókönyvet Steve McQueen és Alastair Siddons jegyzi.

Bár a téma egyetemes, a Mangrove egy londoni történet. Lehet, hogy ötven éve esett meg, de ma is éppen olyan aktuális, mint egykor

fogalmazott a rendező.

Borítókép: Steve McQueen brit művész és filmrendező a Year 3 (Harmadik év) című, londoni iskolák osztályképeiből készített alkotása előtt a londoni Tate Britain múzeumban 2019. november 11-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!