évforduló

2019.10.06. 10:49

Ötven éve nevetünk a Monty Python poénjain (videó)

Az 1969 októberében indult Monty Python Repülő Cirkusza nemcsak a brit humor, hanem a televíziózás történetében is mérföldkővé vált.

Forrás: AFP

Fotó: Celandine Films / Universal

A Monty Python-csoportot 1969-ben alapította öt brit író-színész: Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, és egy amerikai animátor, Terry Gilliam. Műsoruk, a 45 részes, egyenként félórás Monty Python Repülő Cirkusza (Monty Python's Flying Circus) először 1969. október 5-én került adásba.

A 45 részt négy évadban készítették el (három 13 részes és egy hatrészes), de az utolsó szériában a műsor címe Monty Pythonra rövidült. Ám a Python-jelenség ennél sokkal több volt: turnék, négy film, több album, egy musical, számos könyv és számítógépes játék kötődik hozzájuk. Ezen kívül a csoport tagjai önállóan is elismert művészekké váltak.

Az abszurd sorozat aztán 1974-ig futott, de John Cleese az utolsó részekben már nem szerepelt – viszont a Gyalog galopp-ban, a Brian életé-ben és 1983-as Az élet értelmé-ben igen, így a csapat feloszlása ez utóbbi film utánra tehető.

1989-ben, éppen a huszadik évforduló előestéjén aztán Graham Chapman elhunyt, így az eredeti Monty Python már soha nem fog összeállni. Az életben maradt öt tagot viszont még láthattuk párszor együtt: 1998-ban például egy színpadi interjút adtak együtt (itt még Chapman is jelen volt, magukkal vitték egy urnában, amit aztán Terry Gilliam fel is rúgott), 2005-ben pedig együtt láthattuk őket Eric Idle musicaljének, a Spamalot-nak a premierjén.

2014-ben utoljára összeállt a Monty Python csoport. Eric Idle rendezte a műsort, melyet a londoni Royal Albert Hallban tartottak. Az egy tervezett előadásból 10 előadás lett, mivel az első show meghirdetésekor a jegyeket 45 másodperc alatt elkapkodták. A többi élő taggal együtt, utoljára léptek fel, ezzel lezárva 45 évet és a több évtizedes találgatásokat a lehetséges reunióra.

2005-ben, a Humoristák Humoristája szavazáson a szakmabeliek a csoport három tagját is beválasztották minden idők ötven legjobb humoristája közé. Michael Palin a 30., Eric Idle a 21., John Cleese a 2. lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!