21 film versenyzett

2019.09.08. 08:04

A Joker nyerte a Velencei Filmfesztivált

Todd Phillips rendező mozija kapta az Arany Oroszlánt.

US director Todd Phillips (R) and US actor Joaquin Phoenix, hold the Golden Lion award for Best Film that Philipps received for the movie "Joker" during the awards ceremony winners photocall of the 76th Venice Film Festival on September 7, 2019 at Venice Lido. (Photo by Alberto PIZZOLI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Alberto Pizzoli

A 76. Velencei Filmfesztivál legjobb filmért járó fődíját, az Arany Oroszlánt a Joker című film nyerte el.

A Joker főszereplője, Joaquin Phoenix
Fotó: Filippo Ciappi / NurPhoto/AFP

A második legrangosabb velencei elismerést, a zsűri nagydíját Roman Polanski J'accuse (Vádolom!) című alkotása nyerte el. Polanski a film címét Émile Zola azonos témájú regényétől kölcsönözte.

A legjobb színésznőnek járó díjat (Voli Cup) a francia Ariane Ascaride kapta a szintén francia Robert Guediguian által rendezett Gloria Mundi című filmben játszott szerepéért.

A legjobb színésznek járó Volpi Cupot az olasz Luca Marinellinek ítélték oda a Martin Eden című Jack London-adaptációban alakított szerepért. A rendező az olasz Pietro Marcello volt.

A zsűri különdíját Franco Maresco olasz rendező szatirikus dokumentumfilmje (A maffia már nem az, ami volt régen) kapta meg.

A legjobb rendező a svéd Roy Andersson lett A végtelenségről című novellasorozatáért.

A legjobb forgatókönyvnek járó díjat a kínai Yonfan érdemelte ki a Cherry Lane, 7-es szám című romantikus regényfeldolgozásáért, amely a 60-as évek Hongkongjában játszódik.

Versenyen kívül, a Sconfini szekcióban kapta meg a legjobb filmért járó díjat Nate Parker American Skin című filmje.

A szombaton véget ért fesztiválon – amely szeptember 4-én kezdődött – 21 film versenyzett a fődíjért.

A velencei a legnagyobb múltú filmfesztivál a világon, 1932-ben rendezték meg először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!