Nagyvilág

2019.05.03. 14:41

Felszámolák az egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portált a német hatóságok

Budapest - Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás révén felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit - közölték pénteken német illetékesek.

Budapest - Nemzetközi együttműködéssel folytatott titkos nyomozás révén felszámolták a világ egyik legnagyobb illegális online kereskedelmi portálját és letartóztatták feltételezett üzemeltetőit, három német férfit - közölték pénteken német illetékesek.

A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) és a németországi ügyészi szervezetrendszer internetes bűnözés elleni küzdelemre szakosodott egysége (Zentralstelle zur Bekämpfung der Internetkriminalität - ZIT) közölte, hogy felszámolták a Wall Street Market elnevezésű platformot, amelyen legfőképpen kábítószerrel - a többi között kokainnal és heroinnal -, lopott adatokkal, hamisított dokumentumokkal és kárt okozó szoftverekkel kereskedtek.

A platform az úgynevezett TOR hálózaton, a darkneten - az internetnek a névtelenséget biztosító speciális technológia révén főleg bűnözők által használt részén - működött. Üzemeltetésével egy 22 éves, egy 29 éves és egy 31 éves német férfit gyanúsítanak, április 23-án és 24-án vették őrizetbe őket három különböző helyszínen, amelyeken házkutatást tartottak. Lefoglaltak a többi között nagy értékű járműveket, 550 ezer euró (178 millió forint) készpénzt és eurómilliós nagyságrendű értékben bitcoin, illetve monero kriptovalutát. A gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték.

A platform működtetéséhez használt szervereket csütörtökön, május 2-án foglalták le - áll a közleményben, amely szerint az online piactér rendszerében a felszámolás előtt több mint 5400 eladót, mintegy 63 ezer értékesítési ajánlatot és 1,15 millió felhasználói számlát tartottak nyilván. Az üzemeltetők minden ügylet után az értékesítési ár 2 és 6 százaléka közötti összegnek megfelelő jutalékot szedtek.

A közlemény alapján a Wall Street Market a második legnagyobb illegális online kereskedelmi platform volt. Egy fedett nyomozók közreműködésével folytatott nemzetközi eljárással számolták fel a hatóságok. Azután léptek akcióba, hogy az üzemeltetők április 23-án átállították a portált karbantartási üzemmódba és elkezdték magukhoz venni a felhasználói számlákon elhelyezett összegeket. Ez a tevékenység "exit scam néven ismert a színtéren" - áll a közleményben.

Az amerikai és holland hatóságokkal és az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezetével (Europol) közösen folytatott nyomozás révén Los Angelesben elfogtak két gyanúsítottat, akik a hatóságok szerint a portál legnagyobb forgalmat lebonyolító kábítószer-kereskedői közé tartoztak. A gyanúsítottaknál tartott házkutatásokon drogok és számos illegálisan tartott fegyver mellett készpénzt is lefoglaltak több millió euró értékben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!