Nagyvilág

2019.04.04. 17:44

Az államfőhöz fordul az MKP a magyar himnusz éneklését tiltó szabályozás miatt

Pozsony - Petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiska szlovák államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) annak a jogszabálynak a megváltoztatása miatt, amely nyilvános rendezvényeken csaknem teljesen betiltaná más országok himnuszának eléneklését, így a magyar himnuszét is. Ezt az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon jelentették be csütörtökön.

Pozsony - Petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiska szlovák államfőhöz fordul a felvidéki Magyar Közösség Pártja (MKP) annak a jogszabálynak a megváltoztatása miatt, amely nyilvános rendezvényeken csaknem teljesen betiltaná más országok himnuszának eléneklését, így a magyar himnuszét is. Ezt az MKP vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon jelentették be csütörtökön.

A pozsonyi törvényhozás március 27-én fogadta el az állami jelképekre vonatkozó törvény módosítását, amely nyilvános rendezvényeken arra az esetre korlátozza más himnuszok eléneklését, amikor a helyszínen jelen van az érintett ország hivatalos küldöttsége.

A Bugár Béla vezette Most-Híd vegyes párt képviselőinek többsége által is megszavazott módosítás tartalma csütörtökön vált szélesebb körben is ismertté, s komoly közfelháborodást váltott ki a felvidéki magyarság körében.

A tervek szerint május 15-én hatályba lépő módosítás célja helyi megfigyelők szerint leginkább az, hogy megtiltsák a himnuszéneklést sportrendezvényeken. A jogszabályban az előírások megsértése esetén 7 ezer euróig terjedő bírság lehetőségével is számolnak.

"Harminc évvel a rendszerváltás után jutottunk el oda, hogy törvénnyel megtiltják himnuszunk eléneklését, s ezzel megtiltják identitásunk megélését is" - hangsúlyozta Menyhárt József, az MKP elnöke. A Most-Híd képviselőinek voksaira utalva kiemelte: rendkívüli súlyúnak tartja, hogy a jogszabályt magyar képviselők is megszavazták, ami precedens, hiszen az elmúlt száz évben nem volt példa arra, hogy magyarok által választott magyar képviselők akarják lerombolni a magyar identitást.

Az MKP elnöke bejelentette: felszólítják Andrej Kiska államfőt, hogy ne írja alá a kifogásolt törvényt, juttassa azt vissza a parlamentbe. Hozzátette: a törvény megváltoztatása érdekében petíciót is indítanak.

Az MKP elnöke felsorolta a pozsonyi törvényhozásba magyar szavazatokkal jutott azon képviselők nevét, akik a jogszabályra igennel voksoltak.

"Felszólítjuk ezeket az embereket - nem biztos, hogy magyar képviselőként kell őket említeni -, hogy adják vissza képviselői mandátumukat" - jelentette be Menyhárt József.

Az MKP által indított aláírásgyűjtés petíciós bizottságának elnöke Berényi József, az MKP volt elnöke, jelenleg egyik európai parlamenti képviselője lesz. Berényi elmondta: a petíció szövegezése még folyamatban van, de az már biztos, hogy nem az eredeti törvény visszaállítását fogják kérni, hanem annak teljes megváltoztatását.

Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke elmondta: az elfogadott korlátozást folytatásként tekinti, annak a törvénynek a folytatásaként, amely a nemzeti zászlók használatát tiltotta meg a stadionokban. "Ez egyértelműen mutatja, hogy a nemzeti szimbólumok használatának lehetőségét kell jogi normával biztosítani" - mutatott rá Őry, hozzátéve: a petíciót az újonnan megválasztott - júniusban beiktatásra kerülő - államfőnek, Zuzana Caputovának is figyelmébe ajánlják.

A történtekre a Most-Híd közleményben reagált közösségi oldalukon. Ebben elismerték, hogy hibáztak, s azt írták: nem engedik meg, hogy a korlátozás életbe lépjen. "A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakcióban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat" - írták.

Az ügyben Világi Oszkár, a legnagyobb felvidéki magyar szurkolóval rendelkező és az utóbbi években reneszánszát élő dunaszerdahelyi futballklub, a DAC tulajdonosa is megszólalt, azt mondta: amíg ő a DAC tulajdonosa, lesz magyar himnusz a stadionban. Hozzátette: a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) korlátozó módosítást beterjesztő képviselőjének - a volt szlovák válogatott labdarúgó - Dusan Tittelnek, aki jelenleg a rózsahegyi futballklub sportigazgatója is, inkább azt kellene elérnie, hogy Rózsahegyen elénekeljék a szlovák himnuszt, mert ott ezt a szurkolók nem teszik.

-MTI-

Szlovák tiltólistán a magyar himnusz

A szlovák parlament csendben elfogadta azt a törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében május 15-től büntetendő Szlovákiában annak a külföldi országnak a himnuszát lejátszani vagy elénekelni, amelyiknek a helyszínen nincs hivatalos küldöttsége. A törvénymódosítást magyar képviselők is megszavazták.

A kormánypárti Szlovák Nemzeti Párt (SNS) parlamenti képviselői terjesztették be a Szlovák Köztársaság állami jelképeinek használatát szabályozó törvény módosításáról szóló javaslatot. „E módosítás célja az állami jelképek védelmének növelése, mint az államiság egyik alappillére, amely közvetlenül a Szlovák Köztársaság alkotmányán alapul” – indokolták módosításuk szükségességét. A módosításban szereplő aprócska változtatás értelmében más ország nemzeti himnuszát úgy lehet lejátszani és elénekelni Szlovákiában, ha az adott ország hivatalos delegációja jelen van.

Ellenkező esetben akár büntethetik is: a változtatás értelmében ez természetes személyek esetén háromezer euró, jogi személy esetén akár tízezer euró is lehet. A módosító javaslatot ­március 27-én a 136 jelen lévő képviselőből ­108-an támogatták, 25-en voltak ellene és hárman tartózkodtak. A kormánykoalícióhoz tartozó Most – Híd szlovák–magyar vegyes párt tizenhárom tagú frakciójából kilencen szavaztak igennel, köztük magyar nemzetiségű képviselők is.

Egyedül Ondrej Dostál, az ellenzéki liberális Szabadság és Szolidaritás párt parlamenti képviselője kérte a törvény enyhítését, akinek Dusan Tittel egykori futballistából lett SNS-képviselő, egyben az egyik beterjesztő azt válaszolta, hogy Dostál valószínűleg még sosem volt futballmeccsen a dunaszerdahelyi DAC stadionjában, a Mol Arénában. – Ajánlom magának, hogy menjen el Dunaszerdahelyre egy meccsre. Szívesen elmegyek magával, amikor a DAC kilencezer szurkolója énekli a magyar himnuszt. Kipróbálhatjuk, és nem tudom, hogy jóleső érzése támad-e majd ettől – nyilatkozta.

A Szlovák Nemzeti Párt képviselői még tavaly hívták fel a figyelmet arra, hogy ne csak egy hokibotokkal stilizált címer legyen a szlovák hokimezeken, mivel ez véleményük szerint hivatalos jelképükhöz nem méltó formáció.

Andrej Danko házelnök pártjának ez a téma annyira fontos volt, hogy 2019. február elején törvénymódosítást kezdeményeztek a parlamentben a szlovák jelképek védelmével kapcsolatosan. Ebbe a módosításba került be az a változtatás is, amely ezentúl szankcionálja más ország himnuszának lejátszását vagy eléneklését. A felvidéki magyarokat egy március 15-i ünnepségen vagy más nemzeti ünnepein­ken elénekelt magyar himnuszért tehát május 15-től büntethetik.

A Most – Híd egy szerda esti közleményben azt írta, nem fogják engedni, hogy a korlátozás hatályba lépjen. – Nekünk fontosak a magyar választóink és az ünnepeink, s az is, hogy ebben az országban mindenki azt a himnuszt is énekelhesse, ami neki kedves. Ezért nem engedjük, hogy ez az értelmetlen korlátozás hatályba lépjen. A témát újratárgyaljuk, erről már a koa­líciós partnereinket is tájékoztattuk. A hibát mielőbb orvosoljuk, a frakció­ban pedig levonjuk a személyi konzekvenciákat – írták.

– Utoljára hat hónappal ezelőtt került szóba a ­koalíciós tanácson a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról szóló törvény módosítása. Azon a megbeszélésen egy szó sem esett arról, hogy nyilvános rendezvényeken nem lehet majd elénekelni más ország himnuszát. A koalíciós partnerünk finoman fogalmazva nem viselkedett korrekten. Átvertek bennünket! A történtekért bocsánatot kérek – mondta el a Bumm.sk felvidék magyar hírportálnak a Most – Híd frakcióvezetője, Bastrnák Tibor. – A DAC-stadionban ezentúl is mindenképpen énekelni fogják a magyar himnuszt – jelentette ki Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a Pátria Rádióban.

Reakciók

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, majd közölte, hogy a külügyminisztérium lépéseket fog tenni. Hozzátette, európai emberi jogi fórumokhoz kell fordulni. A Charta XXI. Egyesület, amelynek egyik célja a Kárpát-medencében élő nemzetek közötti jó kapcsolat előmozdítása, mélységesen elítéli, hogy Szlovákia pénzbírsággal sújtja a magyarok nemzeti imájának éneklését. A magyar himnusz sokkal több, mint állami jelkép: egy nemzet imája, amelynek tiltása durva támadás Szlovákia magyar polgárainak emberi méltósága ellen – írták közleményükben. A Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese, Dúró Dóra felszólította Szijjártó Péter külügyminisztert, hogy rendelje be a szlovák nagykövetet.

- Magyar Nemzet -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!