Nagyvilág

2019.03.11. 15:52

A németek többsége szerint Angela Merkelnek ki kell töltenie kancellári mandátumát

Berlin - A németek több mint kétharmada szerint Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

Berlin - A németek több mint kétharmada szerint Angela Merkel kancellárnak a törvényhozási ciklus végéig, 2021 őszéig hivatalban kell maradnia - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

A Forsa közvélemény-kutató társaság adatai szerint a németek 67 százaléka szorgalmazza, hogy a kormányfői feladatokat 2005 óta ellátó Angela Merkel töltse ki utolsónak szánt, negyedik ciklusát, és egyharmad alatti, 29 százalékos mindazok aránya, akik szerint a ciklus vége előtt távoznia kellene.

A koalíciós tárgyalások tavaly februári vége óta 12 százalékponttal emelkedett a kancellár maradását pártolók aránya - tették hozzá az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából készített felmérés eredményeit ismertető közleményben.

A szövetségi parlament (Bundestag) pártjainak szavazóbázisát tekintve Angela Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és az ellenzéki Zöldek támogatóinak körében a legmagasabb, 80 százalékos azok aránya, akik szerint a kancellárnak a ciklus végéig folytatnia kell munkáját. A második helyen a CDU-val és bajor testvérpártjával, a Keresztényszociális Unióval (CSU) kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) szavazói állnak 78 százalékos aránnyal. A CSU bázisában 68 százalék ért egyet azzal, hogy Angela Merkel 2021 őszéig legyen Németország kormányfője.

A kancellár mielőbbi távozását csupán egy párt, a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki erő táborában sürgeti a többség.

Az adatok azt jelzik, hogy ellentétben az 1998-as helyzettel, amikor a németek jelentős része Helmut Kohl 16 éve tartó kormányzásába belefáradva váltást kívánt a kancellári tisztségben, most egyáltalán nem érezni kormányfőváltó hangulatot. Éppen ellenkezőleg, a szerte a világban bontakozó válságos fejlemények közepette "a többség nem lát alternatívát Merkellel szemben", és miután távozott a CDU elnöki tisztségéből, a választók egyre inkább egy "pártok felett álló +elnöki kancellárnak+ tekintik" a kormányfőt - értékelte a felmérés eredményeit Manfred Güllner, a Forsa vezetője.

Angela Merkel ciklus vége előtti távozásának kérdése annak révén került be a német belpolitika témái közé, hogy az SPD több vezető politikusa kijelentette, szó sem lehet a koalíciós kormányzás folytatásáról, ha a CDU/CSU megpróbálná megtenni kancellárnak a CDU új elnökét, Annegret Kramp-Karrenbauert.

Ezt eddig egyetlen csoportosulás, a CDU konzervatív szárnyához tartozó WerteUnion (Értékek Uniója) szorgalmazta. Ezzel kapcsolatban a CDU főtitkára, Paul Ziemiak hétfőn Berlinben az elnökség ülése után tartott tájékoztatóján kérdésre válaszolva kiemelte: nincsen egyetlen "releváns", számottevő erőcsoport sem a pártban, amely nem azt kívánja, hogy Angela Merkel folytassa munkáját, és személyi ügyek helyett tartalmi kérdésekkel foglalkozzanak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!