Nagyvilág

2018.11.16. 18:57

Brexit - A spanyol kormány szerint a tervezet "nem tökéletes", de jobb mint egy szakítás

Madrid - A spanyol kormány szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) megállapodástervezete "nem tökéletes", de jobb mint egy szakítás - erről Isabel Celaá kormányszóvivő beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Madridban.

Madrid - A spanyol kormány szerint a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) megállapodástervezete "nem tökéletes", de jobb mint egy szakítás - erről Isabel Celaá kormányszóvivő beszélt pénteki sajtótájékoztatóján Madridban.

"Nem tökéletes, de sikert jelent az Európai Unió és Nagy-Britannia számára, ha sikerül végrehajtani" - fogalmazott a szocialista politikus.

Mint mondta, Spanyolország "nagyon elégedett" amiatt, hogy a szöveg tartalmazza azt a Gibraltárra vonatkozó protokollt, amelyről a brit és a spanyol kormány tárgyalt egymással, és amelyben rögzítették a jövőbeli kapcsolatok alapelveit.

Ezek az állampolgári jogokat, a környezetvédelmet, rendőrségi és vámügyi, valamint a dohánycsempészet elleni együttműködéseket érintik. A szöveg kitér arra is, hogy még rendezésre vár a gibraltári repülőtér használatának kérdése - tette hozzá.

A konzervatív néppárti Rajoy-kormány még az EU-tagságról rendezett brit népszavazás előtt vetette fel, hogy ha a britek távoznak az unióból, a Spanyolországba ékelt, 6,5 négyzetkilométeres Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz.

A spanyol kormány javaslatát nemcsak a brit, de a gibraltári hely kormány is kezdettől fogva elutasította.

Tavaly augusztusban Alfonso Dastis akkori spanyol külügyminiszter bejelentette: Spanyolország részéről Gibraltár fennhatóságának visszaszerzése nem lesz feltétele a Brexit-megállapodásnak.

Josep Borrell, az idén júniusban hatalomra került szocialista kormány külügyminisztere pedig megerősítette: Spanyolország nem használja a Brexit-tárgyalásokat arra, hogy követelje a fennhatóságot Gibraltár felett.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy Spanyolország lemondana a történelmi követeléséről Gibraltárral kapcsolatban, de a Brexitről szóló párbeszéd nem a megfelelő keret erre - hangsúlyozta a politikus még szeptemberben.

Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró utrechti szerződésben mondott le a stratégiai helyen fekvő terület feletti felségjogról London javára, ám azóta spanyol kormányok többször is megkérdőjelezték a szerződés érvényességét.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!