Nagyvilág

2018.10.01. 11:44

Katalán válság - Közlekedési fennakadásokat okoznak a függetlenségpárti tüntetők szerte Katalóniában

Madrid- Katalónia-szerte közlekedési fennakadásokat okoznak tüntetők, akik az egy évvel ezelőtt megrendezett és alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazásra emlékezve vonultak utcákra hétfőn kora reggel.

Madrid- Katalónia-szerte közlekedési fennakadásokat okoznak tüntetők, akik az egy évvel ezelőtt megrendezett és alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazásra emlékezve vonultak utcákra hétfőn kora reggel.

Gerona (Girona) városában a Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) elnevezésű radikális szervezet felhívására több százan gyűltek össze a vasútállomás peronján, és elfoglalták az egyik sínpárt is, megakadályozva ezzel a Barcelona és Figueres közötti közlekedést.

A hatóságok az utasokat kiterelték, a pályaudvar érintett szakaszát lezárták, a helyszíni beszámolók szerint a vasúti forgalom a teljes állomáson szünetel.

Barcelonában több fontos főútvonalon vonulnak fel transzparensekkel, katalán függetlenségi zászlókkal a demonstrálók. Hasonló megmozdulások gátolják több autóút és autópálya forgalmát is a régióban.

Katalóniában a nap folyamán több megemlékezést is tartanak; Quim Torra katalán elnök és kormánya a Sant Julia de Ramis nevű település rendezvényén vesz részt, ahol spanyol rendőrség tavaly erővel akadályozta meg a szavazást.

Az Október 1. Platform nevű szervezet kora este Barcelona belvárosában nagyszabású felvonulást szervez, amelynek végállomása a parlament épületénél lesz.

A katalán függetlenséget támogató önkormányzatok szövetsége (AMI) 786 településre küldött szét a független katalán köztársaságot támogató plakátokat azzal a felhívással, hogy helyezzék ki azokat a balkonokra.

Katalóniában 2017. október elsején függetlenségi népszavazást tartottak, annak ellenére, hogy annak megrendezését korábban a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette.

A szavazást a hatóságok ezért igyekeztek megakadályozni, ami azonban több helyen erőszakba torkollt.

A regionális katalán kormány a voksolást érvényesnek és eredményesnek nyilvánította, adataik szerint a választásra jogosult 5,3 millió állampolgár közül összesen 2,28 millióan szavaztak a referendumon, 2,04 millióan a függetlenségre.

A spanyol központi választási tanács viszont úgy foglalt állást, hogy mindezt nem lehet népszavazásnak tekinteni, mivel célja alkotmányellenes volt, és nélkülözte "az objektivitás és átláthatóság" garanciáit.

Mivel a katalán parlament függetlenségpárti többsége október 27-én megszavazta a "Katalán Köztársaság" függetlenségét kinyilvánító javaslatot, a központi spanyol kormány még aznap a szenátus felhatalmazása alapján feloszlatta a katalán regionális parlamentet, és leváltotta az autonóm kormányt, amelynek tagjai ellen vádat emelt a legfelsőbb bíróság lázadás és közpénz hűtlen kezelése miatt.

A függetlenségi politikusok közül többen előzetes letartóztatásba kerültek, Carles Puigdemont volt elnök és több kormánytag pedig Brüsszelbe menekült, ahonnan azonban nem térhetnek haza, mivel elfogatóparancs van érvényben ellenük Spanyolországban.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!