Nagyvilág

2018.10.05. 20:20

Emlékeztetőt írtak alá visegrádi országok az EU következő keretköltségvetésének finanszírozásáról

Prága/Pozsony - Rendkívüli jelentőségűnek minősítette Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter azt az emlékeztetőt, amit az Európai Unió következő keretköltségvetésének bevételi oldaláról írt alá a négy visegrádi ország pénzügyminisztere pénteken Csorbatóban (Strbské Pleso).

Prága/Pozsony - Rendkívüli jelentőségűnek minősítette Peter Kazimír szlovák pénzügyminiszter azt az emlékeztetőt, amit az Európai Unió következő keretköltségvetésének bevételi oldaláról írt alá a négy visegrádi ország pénzügyminisztere pénteken Csorbatóban (Strbské Pleso).

A szlovákiai Magas-Tátrában tartott, Globsec Tatra Summit 2018 elnevezésű tanácskozáson a felek elsősorban az EU többéves költségvetésének a bevételi oldaláról tárgyaltak, tehát arról, hogyan töltsék fel a kasszát, s nem arról, hogy költsék el a pénzt. Fontos téma volt a költségvetés hatékonysága is - mondta el Peter Kazimír a TASR közszolgálati szlovák hírügynökség szerint.

"A Visegrádi Négyek pénzügyminisztereinek a maga nemében történelmi találkozójáról van szó. A jelentősége abban rejlik, hogy nyilatkozatot fogadtunk el saját forrásainkról. Igyekezetünk arra irányul, hogy a nemzeti pozíciókat szintézissé alakítsuk át" - mondta sajtótájékoztatóján a házigazda szlovák pénzügyminiszter.

Magyarországot a találkozón Varga Mihály pénzügyminiszter képviselte.

Varga Mihály pénteken az MTI-nek nyilatkozva a megbeszélés egyik legfontosabb kérdésének nevezte a 2021 és 2027 közötti időszak többéves pénzügyi keretét, amely - mint mondta - az Európai Bizottság javaslata alapján hátrányosan érinti Közép-Európát. A visegrádi országok más szerkezetű uniós költségvetést javasolnak, pénteken aláírt közös nyilatkozatuk arra is kitér, hogy az átalakítás miatti hiányokat milyen forrásokból lehet pótolni - közölte.

Peter Kazimír újságíróknak kifejtette, a miniszterek a vitában egyetértettek abban, hogy az Európai Unió keretköltségvetésének legfőbb bevételi forrását továbbra is az egyes tagállamok gazdasági fejlettsége alapján megállapított befizetéseknek és az azokat kiegészítő vámbevételeknek kellene képeznie.

A következő, 2021 és 2027 közötti európai uniós költségvetés lehetséges új bevételi forrásainak a közép-európai régió, de más tagállamok szerint is több kritériumnak kellene megfelelniük. Ezeknek egyebek között korrektnek, fenntarthatónak, az európai célokkal összeegyeztethetőnek és motivációs jellegűnek kellene lenniük - hangzott el a sajtótájékoztatón.

Az új beruházási lehetőségekről, eszközökről és stratégiáról a négy visegrádi miniszter eszmecserét folytatott Vazil Hudákkal, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!