Nagyvilág

2017.10.10. 23:27

Katalán népszavazás - A spanyol kormány rendkívüli ülést tart szerdán

Madrid/Barcelona - A spanyol kormány rendkívüli ülésen értékeli szerdán a katalán elnök parlamenti nyilatkozatát, és meghatározza a következő lépéseket - jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes kedd este sajtótájékoztatón Madridban.

Madrid/Barcelona - A spanyol kormány rendkívüli ülésen értékeli szerdán a katalán elnök parlamenti nyilatkozatát, és meghatározza a következő lépéseket - jelentette be a spanyol miniszterelnök-helyettes kedd este sajtótájékoztatón Madridban.

"Senki nem vonhat le következtetéseket egy olyan törvényből, amely nem létezik, és egy olyan népszavazásból, ami nem történt meg" - fogalmazott Soraya Sáenz de Santamaría, felidézve, hogy a katalán népszavazás végrehajtására vonatkozó törvényt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette, ahogy magát a referendumot is.

A politikus szerint a katalán kormány nem követheti az október 1-jei népszavazás eredményét, mert az illegális cselekmény volt, megtévesztő, és garanciák nélküli.

"Demokraták között a párbeszéd a törvényen belül zajlik, tiszteletben tartva a játékszabályokat, és nem kedvük szerint alakítva őket" - fogalmazott, hozzátéve: ebben senki sem tarthat igényt közvetítésre anélkül, hogy visszatérne a törvényességhez és a demokráciához.

A spanyol miniszterelnök-helyettes Carles Puigdemont kedd esti parlamenti beszédét úgy értékelte: "egy olyan ember beszéde, aki nem tudja hol van, hova tart, és kivel akar menni".

Sáenz de Santmaría beszámolt arról is, hogy a spanyol kormányfő felvette a kapcsolatot a spanyol parlament legnagyobb pártjaival, mert "a lehető legnagyobb konszenzusra törekszik".

A sajtótájékoztató előtt érkezett meg a kormányfő madridi hivatalába Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök szerda délután a madridi parlamentben mond beszédet, amelyben a várakozások szerint reagál a katalán elnök nyilatkozatára.

Carles Puigdemont katalán elnök kedden a katalán parlamentben bejelentette: felhatalmazást kapott a függetlenség kinyilvánítására, de azt javasolta, várjanak "néhány hetet" a párbeszéd érdekében.

Úgy vélte, hogy a tartomány elnyerte a jogot arra, hogy függetlenné váljon. "Vállalom a Katalónia népe által rám ruházott felhatalmazást, hogy a tartomány független állammá váljon" - mondta az elnök az október elsején lezajlott - erőszakos cselekményekbe torkollott - népszavazás eredményére utalva.

Mindennek ellenére kijelentette: javasolni fogja a parlamentnek a függetlenség kinyilvánításának felfüggesztését néhány hétre, hogy esélyt adjanak a párbeszédre, tárgyalásokat folytathassanak Spanyolországgal.

Az október 1-jei, alkotmányellenes népszavazáson a névjegyzékben szereplők valamivel több mint 40 százaléka vett részt, és 90 százaléknál is többen szavaztak a függetlenségre. Az elszakadást ellenzők nagy része bojkottálta a referendumot.

- MTI, Fehér Krisztina -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!