Nagyvilág

2017.05.15. 10:32

Történelmi vereséget szenvedtek a német szociáldemokraták Észak-Rajna-Vesztfáliában

Berlin - Történelmi vereséget szenvedett a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD)  a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közzétett első részeredmények szerint.

Berlin - Történelmi vereséget szenvedett a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD)  a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában vasárnap rendezett helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az urnazárás után közzétett első részeredmények szerint.

Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát érte el, ami történetének legrosszabb eredménye és 8,5 százalékos gyengülés a legutóbbi, 2012-es választáson szerzett 39,1 százalékhoz képest.

Az SPD koalíciós társa, a Zöldek pártja is kudarcot vallott, támogatottsága csaknem megfeleződött, a 2012-es 11,3 százalékról 6 százalékra süllyedt.

A szociáldemokraták és a baloldali ökopárt koalíciója így elveszítette többségét a düsseldorfi Landtagban.

Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök, az SPD alelnöke és tartományi szervezetének vezetője bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a vereségért, ezért minden tisztségéről lemond.

A választás egyértelmű győztese az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), és a természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP.

A CDU az az első részeredmények szerint a szavazatok 34,4 százalékával végzett az első helyen, 8,1 százalékponttal erősödve a 2012-es 26,3 százalékhoz képest.

Az FDP története legjobb eredményével, 12 százalékkal a tartományi gyűlés harmadik számú erejévé lépett elő. A liberálisok 2012-ben 8,6 százalékkal a negyedik helyen végeztek.

Azonban egyelőre úgy tűnik, hogy a CDU és az FDP nem szerez többséget a Landtagban. A pártok korábbi állásfoglalásai alapján egy CDU-SPD nagykoalíciós kormány a leginkább valószínű.

A CDU, az SPD, az FDP és a Zöldek után, ötödikként a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) végzett, a 2013-ban alapított párt újoncként a szavazatok 7,5 százalékával jutott be a tartományi gyűlésbe.

Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) valószínűleg visszaszerezte 2012-ben elveszített képviseletét a Landtagban, az öt évvel ezelőtti 2,5 százalék után éppen a bejutási küszöbön, 5 százalékon végzett.

A választási részvételi arány nem végleges adat szerint 65,5 százalékra emelkedett a 2012-ben regisztrált 59,6 százalékról.

Az észak-rajna-vesztfáliai választás az utolsó erőpróba a szeptember 24-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt.

Az SPD helyi szervezetének veresége révén Martin Schulz pártelnöki és kancellárjelölti tevékenysége a Saar-vidéken és Schleswig-Holsteinban elveszített Landtag-választás után sorban a harmadik kudarccal folytatódik. A legtöbb szakértő szerint ezzel minimálisra csökkent az esélye annak, hogy az Európai Parlament volt elnöke leválthatja Angela Merkelt a Bundestag-választáson.

A szociáldemokraták így súlyosan meggyengülve vágnak neki az országos választás kampányának, a CDU pozícióját pedig három tartományi választási győzelem alapozza meg.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!