Nagyvilág

2017.05.11. 16:38

Fotók: Újabb zavargások Venezuelában, már közel negyvenen meghaltak az összecsapásokban (18+)

Caracas - Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációkon eddig 39-en haltak meg, a sérültek száma több száz. Az országszerte tartó tiltakozáshullámban szerdán két újabb halálos áldozatról számoltak be a hatóságok. Figyelem, felkavaró felvételek!

Caracas - Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációkon eddig 39-en haltak meg, a sérültek száma több száz. Az országszerte tartó tiltakozáshullámban szerdán két újabb halálos áldozatról számoltak be a hatóságok. Figyelem, felkavaró felvételek!

Fekáliával készülnek a venezuelai ellenzéki tüntetők a rendőrök elleni összecsapásokra. Az úgynevezett „kakitov” koktél a már jól ismert Molotov kiegészítő eleme lesz.

A latin-amerikai országban három számjegyű az infláció, hiányoznak az alapvető gyógyszerek, és milliók nem jutnak élelmiszerhez. A tüntetések hetek óta zajlanak.

Az elégedetlenség és a folyamatos összecsapások miatt az ellenzéki vezetők szerint több katonatiszt is az átállás gondolatával foglalkozik. Közülük nyolcvanötöt már letartóztattak szakadárság vádjával – tájékoztatott Henrique Capriles ellenzéki vezető.

Caracasban gyakorlatilag minden nap összecsapnak a tüntetők és a rendőrök. Most azért estek egymásnak a felek, mert egy motorost fejlövés ért a tüntetések ideje alatt. A tiltakozók szerint a kormányerők keménykezűsége vezetett oda, hogy a demonstrációk során 39-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Jose Olivares ellenzéki képviselő arról tájékoztatott, hogy csak Caracasban több mint hatszáz ember sérült meg, egy fiatalt meggyilkoltak, nyolc ember szenvedett töréseket, több mint ötvenen zúzódásokat, egy másik fiatal pedig élet és halál között lebeg agyrázkódás és koponyaűri vérömleny miatt. „Ez az, amit a venezuelai nemzeti gárda ma tett”.

A kormánypárti szocialisták szerint viszont az ellenzék a felelős a sebesülésekért és a lelőtt motorosért is. Diosdado Cabello, a párt alelnöke szerint minden arra mutat, hogy a lövés négy-öt méterről érkezett, és minden azt mutatja, hogy a tüntetők lőtték le a motorost. „És mindemellett a felelőtlen ellenzék azt mondja, hogy a rezsim egy újabb áldozatát látjuk”.

Április eleje óta mindennaposak az ellenzéki tüntetések Caracasban, az elnök ellenfelei szerint az elnök diktátorként viselkedik, és azért hozná létre a híveivel feltöltött alkotmányozó nemzetgyűlést, hogy elkerülhesse a választásokat, amelyeket a súlyos gazdasági és politikai helyzetre tekintettel elveszítene.

Venezuelát története eddigi legnagyobb társadalmi, politikai és gazdasági válsága sújtja.

Venezuela rendelkezik a világ legnagyobb kőolajkészletével, viszont gyakorlatilag semmilyen más exportcikke nincs, és az olaj árának zuhanása miatt a gazdaság gyakorlatilag összeomlott és az infláció elszabadult.

Az ellenzék parlamenti többsége ellenére a kormányt továbbra is Nicolás Maduro elnök irányítja, és a legtöbb állami intézményben is az ő hívei vannak többségben.

Venezuelában április eleje óta tartanak az ellenzéki tüntetések, a tiltakozók előrehozott elnökválasztást követelnek. A gyakran erőszakba torkolló demonstrációkon eddig 39-en haltak meg, a sérültek száma több száz.

Forrás: hirtv.hu, MTI. | Fotók: 444.hu, AFP. | Videó: hirtv.hu.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!