Nagyvilág

2017.03.25. 21:28

EU-csúcs - Juncker az 1957-es szerződésnél használt tollal írta alá a nyilatkozatot

Róma - Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az 1957-es Római Szerződés aláírásakor használt tollal írta alá a szombati EU-csúcs zárónyilatkozatát - tudta meg az olasz sajtó.

Róma - Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az 1957-es Római Szerződés aláírásakor használt tollal írta alá a szombati EU-csúcs zárónyilatkozatát - tudta meg az olasz sajtó.

Jean-Claude Juncker azzal hívta fel a figyelmet a tollra, hogy a nyilatkozat aláírásakor azt nem volt hajlandó kölcsön adni Paolo Gentiloni olasz miniszterelnöknek. Az Európai Bizottság elnöke az újságíróknak elmondta, hogy a hatvan évvel ezelőtti aláíráshoz használt toll néhány évvel ezelőtt került a birtokába.

A római Capitolium-dombon tartott EU-csúcstalálkozó után Sergio Mattarella olasz államfő a nem messzi Quirinale elnöki palotában várta ebédre az uniós intézmények és a 27 tagállam vezetőit. Az olasz sajtó által megszerzett menü szerint fűszeres rákos rizottót és halat szolgáltak fel, majd citromos-málnás parfét. Trentói volt a pezsgő, Friuliból érkezett a fehér bor, a dél-olasz Ischia-szigetéről a desszert aszú.

A római Colosseumnál ért véget a Római Szerződés évfordulóján Európáért rendezett menet, amelyen néhány ezren vettek részt. Sokkal többen vannak a délután zajló Európa-ellenes tüntetésen. Az olasz hatóságok eddig százötven tüntetőt vettek őrizetbe "elővigyázatosságból", botokat, sisakokat, késeket, pajzsokat koboztak el, zokniba rejtett vasdarabokat, üveggolyókat és nagy méretű tobozokat, amelyeket a tüntetők parittyaként készültek használni. A tüntetőket szállító autóbuszok egy részét be se engedték Rómába, visszafordították őket a városba vezető utakon.

- MTI, Sárközy Júlia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!